Publicerat 3 april, 2013

PechaKucha med Umeå och Riga

Svensk Form Västerbotten (SFV) har beviljats medel från Kulturskjutsen för att utveckla presentationsformen PechaKucha Night under kulturhuvudstadsåret i Umeå. Satsningen är dessutom ett samarbetsprojekt med lettländska Riga som också är europeisk kulturhuvudstad 2014.

– Fantastiskt roligt, nu kan vi jobba vidare på detta. Visionen är att ordna PechaKucha night åtta gånger, en vid varje årstidsinvigning under kulturhuvudstadsåret, säger Anna Sjöberg på Svensk Form Västerbotten.

Den ideella medlemsföreningen siktar på att hitta gemensamma ämnen och infallsvinklar med Riga. Detta för att genom ett europeiskt perspektiv ta fram nya idéer, intressanta människor och engagerande teman som kan utveckla ett dynamiskt samarbete med såväl Riga2014 som Riga PechaKucha Night. De kriterier som SFV enligt ansökan vill jobba efter är nytänkande, medskapande, jämställdhet, tillgänglighet och hållbarhet.

Begränsat format
Konceptet PechaKucha utvecklades 2003 i Japan av arkitektduon Klein-Dytham för att lösa upp hierarkiska strukturer och ge unga människor en ny scen att jobba i från. Konceptet går ut på att göra korta presentationer i ett begränsat format. Sex minuter och fyrtio sekunder är den exakta presentationstiden med hjälp av ett bildspel där en ny bild visas upp var tjugonde sekund. Restriktionerna är ämnade att skapa kreativitet och uppfinningsrikedom. Generellt börjar också en PechaKucha night klockan 20.20 lokal tid oavsett om spelplatsen är Umeå, Riga eller någon annan plats i världen. Och det finns fler restriktioner.

– Ja, man får inte göra reklam, absolut inte framföra rasistiska eller könsnedsättande budskap om till exempel HBT-personer, förklarar Anna Sjöberg.

Demokratirörelse
PechaKucha finns i dag i cirka 600 städer runt om i världen. Initialt var det ett forum för unga arkitekter men har efterhand utvecklats till att omfatta en rad olika ämnesområden. Proffs, nybörjare, unga och gamla med olika bakgrunder träffas för att prata, lyssna och umgås. I Umeå har PechaKucha Night arrangerats sedan 2009.

– Det är som en global demokratirörelse i miniatyr.

Svensk Form Västerbottens ambition är att skapa en helt ny typ av europeiskt nätverk kring det demokratiska samtalet genom PechaKucha-konceptet. Tillsammans med Riga tänker man sig dessutom att utveckla formatet och den sceniska gestaltningen. Det musikaliska berättandet ska också tas vidare.

SFV tilldelas 20 014 kronor via kulturskjutsen.

Fotnot: PechaKucha har tre betydelser: småprat, kaos och ljudet av samtal.

Läs mer om Kulturskjutsen

Foto: Creative Dundee (CC BY-NC-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | PechaKucha med Umeå och Riga