Publicerat 29 maj, 2013

Film: My People – the Sami people

Umeå2014 har tillsammans med det Umeåbaserade nätverket Kreator och manusförfattaren Åsa Simma tagit fram en kort film för att skapa nyfikenhet kring den samiska kulturen.

My People – the Sami people är en presentationsfilm som ska skapa nyfikenhet kring samisk kultur med hela Europa som målgrupp. Linus Andersson/Lampray regisserar och har tillsammans med Åsa Simma skrivit manus.

Åsa Simma arbetar som dramaturg och manusutvecklare vid det samiska filmcentrat i Kautokeino, och är även en del av det samiska konstnärliga rådet för Umeå2014.

– Jag har velat ta fram de tankar från min kultur som är livgivande. Det eviga som stärker, det som hjälper mig igenom det kaotiska nuet till den oförutsägbara framtiden, berättar Åsa Simma.

Filmen ska bland annat användas på Umeå2014:s webbplats som en inramande berättelse kring de åtta samiska årstiderna som kulturhuvudstadsårets program delas in i. Filmen kommer även att användas inför och under Europaturnén Caught by [Umeå] som kommer att pågå under september och oktober 2013.

Elisabeth Lind, kommunikationschef på Umeå2014 ser filmen som ett viktigt verktyg för att sprida kunskap om den samiska kulturen.

– Vi vet att det är många ute i Europa som är nyfikna på den samiska kulturen och vill veta mer. Med den här filmen ger Åsa Simma oss sin berättelse om den samiska kulturen, säger Elisabeth Lind, kommunikationschef på Umeå2014.

Se filmen My people – the Sami people här:

Credits
Manus: Åsa Simma och Linus Andersson
Regissör: Linus Andersson
Projektledare: Hanna Westerlind
Produktionsledning: Lampray Amanda Björk, Linus Andersson
Producerad av Kreator i samarbete med Lampray
Musik: Transjoik: ”Zun Gu” (Fjellheim/Johansen), Vuelie 2004.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Film: My People – the Sami people