Publicerat 31 maj, 2013

Galleri på hjul

Ett mobilt galleri ska göra det enklare för oetablerade konstnärer att visa upp sin konst i Umeå. Nu har projektet som går under namnet Trailer fått en kulturskjuts av Umeå2014 för att färdigställa galleriet under hösten 2013.

– Vi vill ta fram en experimentell plattform med korta utställningsperioder vilket skapar en dynamik och spännande miljö. I och med att galleriet kan placeras där konstnären själv önskar, allt ifrån vid ett bostadsområde på Teg till utanför en skola på Ålidhem, ökar det även mångfalden bland besökarna, förklarar Evelina Sjöström, Filippa Nilsson Kallhed och Erika Stöckel som alla studerar på Umeå Konsthögskola.

Det mobila galleriet, som i praktiken blir ett rum på hjul, ska vara miljösmart med ljusinsläpp och solpanel i taket. Galleriet ska färdigställas under hösten 2013 och ska under 2014 kunna visa 26 olika utställningar i Umeå med omnejd.

– Vår vision är att galleriets tillgänglighet ska öka det allmänna intresset och engagemanget för kulturlivet i Umeå, säger Evelina Sjöström.

Projektet har även som målsättning att hjälpa lokala konstnärer att nå utanför Umeå och turnera genom Sverige. Det kommer dels att bidra till att stärka Umeås roll som kulturstad men också för att skapa relationer på andra orter.

Marknadsföringen ska ske både via sociala medier och genom en hemsida där konstnärer kan ansöka om två veckor långa utställningsperioder.

Umeå2014 har nu beviljat en kulturskjuts på 20 014 kronor som ska täcka projektets materialkostnader.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Galleri på hjul