Publicerat 31 maj, 2013

Residens för unga samiska dansare

Det samiska danskompaniet Kompani Nomad får en kulturskjuts av Umeå2014 för att genomföra ett minidansresidens i Vilhelmina hösten 2013.

Kompani Nomad och koreografen Ola Stinnerbom, med samiska rötter i Vilhelminaområdet, tänker producera en multidansföreställning med arbetsnamnet Man Must Dance. Unga lovande samiska dansare ska jobba och repetera med honom under året med målet att medverka i ett professionellt sammanhang under kulturhuvudstadsåret 2014. I projektet tänker man också samarbeta med unga nordamerikanska dansare med urfolksbakgrund.

Som en första förberedande del av det större projektet ska man genomföra ett ”miniresidens” i Vilhelmina hösten 2013. Det kommer att bli workshops i samisk dans, öppna repetitioner, och möjlighet att prova på samisk extasdans med mera.

– Vår intention är att utveckla den samiska scenkonsten, särskilt med inriktning på den samiska dansen, som idag är underrepresenterad inom scenkonstområdet, säger Birgitta Stålnert från Kompani Nomad.

Kompani Nomad får 20 014 kronor från Umeå2014 och Kulturskjutsen för att genomföra residenset. Projektet Man Must Dance söker också stöd från andra finansiärer.

Bilden: On Location gästpel i Arvidsjaur, med Helene Karabuda och Ola Stinnerbom, foto Birgitta Stålnert.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Residens för unga samiska dansare