Publicerat 21 maj, 2013

Tävling: Hitta ny hällkonst!

I sommar är det dags att lyfta blicken från stigar och blåbärsris under skogspromenaden. Västerbottens museum uppmanar istället till att titta upp på bergssidor och hällar i jakt på ännu oupptäckta hällmålningar och hällristningar.

– Det finns garanterat hällbilder där ute som vi inte känner till ännu och nu tar allmänheten till hjälp för att hitta dem, säger Kristina Kalén, projektledare för Rock Art in Sápmi som nu utlyser en tävling.

Det finns ett hundratal kända hällbilder i Västerbotten. Dessa är registrerade i fornminnesregistret och skyddas av statliga lagar. På Västerbottens museum arbetar arkeologer regelbundet med inventeringar och då och då hittar man nya bilder målade på berget. Så sent som sommaren 2012 fann en skogskonsulent en helt okänd hällbild i Lycksele kommun.

Tävling
Inom ramen för projektet Rock Art in Sápmi utlyses nu en tävling. Bärplockare, älgjägare, hundägare, motionärer och nyfikna barn kan bli stolta upptäckare av hällbilder i länet.

En jury bestående av arkeologer vid Västerbottens museum utser vinnaren som får en resa för två till den kända hällkonstplatsen Alta i Nordnorge. Tävlingen pågår mellan 15 maj 2013 och 15 maj 2014.

För mer info om projektet och tips om hur man hittar hällbilder kontakta Kristina Kalén, projektledare Rock Art in Sápmi, Västerbottens museum, telefon 070-621 84 40.

Mer information om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Tävling: Hitta ny hällkonst!