Publicerat 21 maj, 2013

Umeåbornas röster framförs via nyskapande teknik

We Speak Music, det första av tre arrangemang i det nyskapande konstmusikprojektet Röster från Umeå, hade premiär på Umeå universitet den 8 maj 2013.

Det 19 minuter långa stycket We Speak Music framfördes på scen av studenter från institutionen för estetiska ämnen vid Umeå universitet. En blandad kör interagerade med förinspelade röster från Umeåbor via ett flerkanaligt ljudsystem. Och kören följde instruktioner på en bildskärm istället för från en dirigent.

Rösterna har samlats in med hjälp av “The Voice Harvester” – ett interaktivt ljudinspelningsverktyg. Ungefär 2000 Umeåbor har delatgit och låtit sina röster spelas in av the Voice Harvester.

Den andra delen i projektet, Singing Instruments, är en interaktiv utställning som öppnar på Västerbottens museum den 29 september 2013. Den tredje delen är kompositionen Everybody Scream, ett verk med stor kör och förinspelade röster som kommer att framföras för första gången på Norrlandsoperan i maj 2014.

Projektet har initierats av Anders Lind, kompositör och konstnärlig ledare för musikinriktningen vid institutionen för estetiska ämnen, Umeå universitet.

Mer information om projektet

Se en kortfilm från arrangemanget We Speak Music på Umeå universitet den 8 maj 2013:

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeåbornas röster framförs via nyskapande teknik