Publicerat 23 juli, 2013

Katarina Barruk utvecklar samiskan

Katrina Barruk brinner för musiken och för umesamiskan, som bara talas av ett fåtal personer i världen.
– Som musiker vill jag lyfta fram detta minoritetsspråk och bidra till revitalisering. Under Umeå2014 får vi stor möjlighet att synliggöra den samiska kulturen så att fler får inblick.

På hemmaplan i Storuman väcktes, tidigt, Katarina Barruks intresse för musik. Hennes mamma spelar piano och pappan jojkar. I familjen talades flytande umesamiska.

– Jag har alltid varit övertygad om att jag skulle bli musiker. Det är viktigt att göra det man älskar, det man brinner för. Mår man bra, blir ofta resultatet bra. Jag vill beröra andra människor med personliga låtar om livet, säger Katarina Barruk.

Hon beskriver sitt modersmål som ”en skatt och stor kärlek”.
– Om det inte används kan det ju dö ut. Därför vill jag ägna mitt liv åt både musiken och språket. Min passion är att arbeta för att umesamiskan växer som språk.

Katarina Barruks huvudinstrument är sång, men hon spelar även piano. Som 16-åring, 2010, flyttade hon från Storuman till Umeå för att gå det treåriga musikestetiska programmet vid Midgårdsskolan.

– Där fick jag mycket hjälp med att utvecklas musikaliskt. Jag trivs mycket bra i Umeå även om jag längtar hem till fjälls ibland. Att komma nära naturen ger mig lugn, frid och inspiration.

På Midgårdsskolan har hon också samlat ihop sitt band. Elias Häreskog, bas, Mattias Nygren, truminstrumentet cajón, Emmy Westling, piano. Soundet är en blandning mellan samtida toner och traditionell samisk musik.

Genom att väva in texter på umesamiska och jojkelement sin musik vill Katarina Barruk bidra till revitalisering.
– Trots att inte alla förstår alla ord så får man, via dynamiken, en bild av sammanhanget.

Språkbad
Hon är även verksam som lärare inom Algguogåhtie, Umesamer i samverkan, som genomför Språkbad på umesamiska. Sedan 2009, då föreningen startades, har Àlgguogåhtie fått bidrag från Institutet för språkvård och folkminnen men även från de olika förvaltningskommunerna för samiska där Umeå ingår.

– Syftet med Språkbaden är att utveckla umesamiskan, som var det första samiska skriftspråket, till ett fortsatt levande språk. Språkbad har hållits på olika platser och hundratals i åldern 4 -70-år, umesamer och andra språkintresserade, har deltagit.

Satsningen är jättelyckad, konstaterar Katarina Barruk.

Hon påpekar hur viktigt språket och modersmålet är för oss alla.
– Ett språk handlar inte bara om att göra sig förstådd utan också om livskvalitet och självkänsla. Eftersom de samiska språken varit förtryckta har de inte kunnat utvecklas på samma sätt som majoritetsspråk. En positiv attitydförändring har dock skett och jag upplever att viljan att återta det egna språket är stark, konstaterar Katarina Barruk.

2012 utsågs Katarina Barruk till Årets unga artist på den samiska urfolksfestivalen Riddu Riddu och 2013 fick hon Årets ungdomspris när den Samiska veckan i Umeå, arrangerad av Umeå sameförening, hölls för 14:e året i rad. Hur ser då framtidsplanerna ut?

– Många frågar efter en skiva, så efter avslutade studier får jag nu tid för den, säger hon med ett leende.

Vad betyder Umeå2014 för den samiska kulturen och språket?

–Mycket, absolut! Då får vi möjlighet att synliggöra det samiska så att fler runt om i Europa får inblick. De som lever i den samiska kulturen har även möjligheter att få stöd och finansiella resurser till olika programpunkter vilket bidrar till utveckling.

Katarina Barruk på Nolia i augusti
Värt att nämna är också att Katarina Barruk kommer att uppträda på Stora Nolia nu den 3 augusti. Se hela programmet i vår kalender.

Text och foto: Yvonne Rittvall

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Katarina Barruk utvecklar samiskan