vasagatan

Publicerat 29 augusti, 2013

Gitarrmuseet skruvar upp volymen

Den nystartade hemsidan är ett fönster för den som redan nu vill kika in i Guitars – The Museum, som invigs i Umeå i februari 2014. Och detta med världens finaste samling, enligt expertis.

Redan första dagen för den nya hemsidan (se länk nedan) tryckte 900 personer på ”Gilla”. Besökare på sajten möts bland annat av en filmad rundgång genom före detta Vasaskolan och länken Behind the scenes, där renoveringen av huset beskrivs.

– Vi vill släppa in besökare och ha en dialog med dem. Det är ett modernt sätt att driva ett företag, säger Fredrik Fagerlund, delägare till Scharinska som också ska inrymmas i huset.

Komplett samling
Gitarrmuseet har ett halvår före invigningen fått en hel del internationell uppmärksamhet. Bland annat en bekräftelse på att hemsidans beskrivning av bröderna Åhdéns samling som ”världens finaste” är mer än ett statement.

– Internationella gäster från Guitarist Magazine säger att samlingen är den finaste de någonsin sett, och att det beror på att den är så komplett. Det glädjer oss förstås, säger Fredrik Fagerlund.

Lokal premiär
Nyligen fick Umeå besök av Phil Savidge, som genom åren representerat många kända band och musiker. Han är projektets pressansvarige och ska hantera internationell press från sin plats i London.

Världen får dock vänta. När Gitarrmuseet invigs i februari är det med endast lokala akter, säger Fredrik Fagerlund.

– Umeå har en fantastisk musikscen, som räcker långt. Den internationella premiären blir några månader senare, och då ska de tyngsta gitarrnamnen i världen vara på plats.

Platsen Vasagatan
Planerna för före detta Vasaskolan, med musikscen, bar och musikaffär, är att den ska vara del i ett större sammanhang. Ett stadsbyggnadsprojekt, menar Fredrik Fagerlund.

– Vi vill skapa en plats av Vasagatan. Man kan spendera en hel dag där. En besökare kan börja nere vid älven med en tatuering, för att sedan lämna in väskan på hotellet, ta en kaffe, gå på möte i Äpplet, äta lunch, titta in på en fika i Vasaskolan, gå vidare till Norrlandsoperan för att sedan återvända till Vasaskolan för att lyssna till Dennis Lyxzén.

Europaturné
Nyligen deltog Gitarrmuseet i ett arrangemang i Göteborg respektive under Stockholms Kulturvecka. En elgitarr lottades ut på varje ställe.

Under september och oktober 2013 deltar museet i Caught by Umeå, den turné till sju stora europeiska städer som Umeå2014 genomför.

Läs mer på www.guitarsthemuseum.com

 

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Gitarrmuseet skruvar upp volymen