Publicerat 6 september, 2013

Finalister i Artists Caught by Umeå-tävlingen

De första finalisterna i tävlingen Artists Caught by Umeå har utsetts. I samband med stoppet i Köpenhamn under Umeå2014:s europeiska marknadsföringsturné blev det klart att Andrea Comalini, Natacha Sporer och Petr Kiska gått vidare till den stora finalen i Umeå nästa år.

En jury har valt semifinalisterna och inför turnéstoppen i Köpenhamn, Warszawa, London, Amsterdam, Paris, Barcelona och Hamburg sker en omröstning på webbplatsen www.caughtbyumea.com. I varje stad presenteras sedan de bidrag som går vidare till slutfinalen i samband med invigningen av kulturhuvudstadsåret i Umeå.

Tre av jurymedlemmarna berättar om arbetet med att utse semifinalister:

Demian Horst, universitetsadjunkt på Designjögskolan i Umeå, juryordförande i kategorin Design:
– Juryarbetet var en intressant erfarenhet och juryn gjorde ett mycket gott jobb. I mötet mellan de olika jurymedlemmarna runt om i Europa fick jag dessutom många nya kontakter vilket leder till nya samarbetsprocesser för Designhögskolan i Umeå.
– Eftersom det är svårt att tävla i design och de tävlande bidragen inte alltid följde tävlingsreglerna arbetade juryn mycket ”open-minded”. Många av designbidragen var konstrelaterade och få med anknytning till industridesign och användarprocesser som vi arbetar med på Designhögskolan i Umeå. Ljuset, naturen och olika färgtoner användes av många tävlande för att tolka det nordiska ljuset. Vad vi letade efter i juryarbetet var överraskningar. En av mina favoriter bland tävlingsbidragen var en snygg, lättförståelig karta över Umeå med ljuseffekter.

Åsa Simma, Dramatiker, manusutvecklare International Sami Film Centre, juryordförande i kategorin Film:
– I juryn medverkade många aktiva filmare runt om i Europa. Vårt möte var mycket spännande och givande. Vi hade en gemensam, fascinerande känsla för det karga och det rena. Kvaliten på tävlingsbidragen i kategorin film varierade, men det fanns många fina betraktelser med fokus på det nordliga rummet, naturen och Umeå som stad. Den samiska kulturen, som går hand i hand med den svenska, beaktades också. Detta kom exempelvis till uttryck i form av landskapet, djuren som håller oss vid liv, Norrskenets förtrollande mysterium, det absolut mörka och ljusa och snön full av kristaller.
– En av mina filmfavoriter är ”En drömresa”. En innovativ kortfilm inspelad av ett gäng sydamerikanska barn. De gör en fiktiv resa till det nordliga rummet och fångar verkligen essensen. Jag berördes känslomässigt och blev så glad!

Ulrika Grubbström, Museichef, Västerbottens museum, juryordförande i kategorin Foto:
– Uppdraget var mycket annorlunda och intressant. Att bedöma bild via webben och diskutera per telefon, många samtidigt, var en utmaning men ett bra grepp, användbart även i andra sammanhang. Kvaliteten på tävlingsbidragen varierade, men några utmärkte sig direkt. Ett bra foto kunde dock ha en skral skriftlig beskrivning och ett sämre foto en mycket bra skriftlig beskrivning vilket ställde till problem. En del hade tolkat det nordliga rummet tydligt, andra hade enbart en bra bild. Generellt var det mycket landskapsmotiv med känsla för ljuset, tagna var som helst i världen. I juryn var det många proffessionella fotografer som ofta fastnade för samma bidrag. Vi har jämkat och kompromissat och jag är nöjd med resultatet.

Mer information om turnén finns på www.caughtbyumea.com

Bilden: Finalisten Natacha Sporer och danske jurymedlemmen Ulrik Svenningsen, Foto: Andreas Nilsson.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Finalister i Artists Caught by Umeå-tävlingen