norrbyskar

Publicerat 17 september, 2013

Norrbyskärs historia blir levande sommaren 2014

Hörnefors kulturförening tilldelas 250 000 kronor av Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott för att genomföra projektet Norrbyskärsteatern sommaren 2014. Det är en teaterberättarföreställning om Norrbyskärs unika historia och människorna på ön.

Syftet med projektet är att värna om och öka kunskapen om Norrbyskärs historiska och kulturella miljö. Föreställningen bygger på hur industrimannen Frans Kempes vision om ett mönstersamhälle påverkade de människor som levde på ön. Den kommer att ha premiär under juli 2014 och tanken är att den ska ges även efter 2014.

– Historien om sågverkssamhället på Norrbyskär är verkligen värd att berätta. Det här kommer att bli en spännande programpunkt sommaren 2014, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Föreställningen riktar sig dels till turister, dels till de ungdomar som besöker ön för olika lägerverksamheter, och förstås alla andra intresserade i Umeå- och Örnsköldsviksregionen.

Norrbyskärsteatern är ett långsiktigt projekt som kommer att stärka och berika ett redan attraktivt besöksmål. Vi verkar för att kulturmiljön ska bevaras och hållas levande, säger Astrid Ahl från Hörnefors kulturförening.

Projektet har tidigare fått Kulturskjutsen från Umeå2014, för arbetet med en förstudie och manus till föreställningen. Det har också fått stöd från Region Västerbotten.

Norrbyskär är en ö söder om Umeå där Europas största ångdrivna sågverk byggdes av Mo & Domsjös vd Frans Kempe 1895. Han skapade ett mönstersamhälle för arbetarna med kyrka, skola, affär, bostäder. 1952 lades ångsågen ned och numera är Norrbyskär en sommaridyll och ett turistmål.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Norrbyskärs historia blir levande sommaren 2014