Publicerat 24 september, 2013

”Rått på ett lättsmält sätt”

Spoken word är lyrik som läses högt inför en publik. ”Jag kunde inte sluta skriva, när väl pennan mötte pappret gick det ej att separera dem”, säger Nasteho Osman.

Nasteho Osman från Umeå började med spoken word för drygt fem år sedan när hon var 18 år. Sedan dess har hon sysslat med det till och från.

– Jag blev sjuk och fick inte vara med och hänga med mina vänner så jag satt hemma och skrev istället, förklarar hon.

Hon hittade Def Poetry på nätet, en amerikansk show där både etablerade spoken word-artister och nykomlingar läser sina dikter.

– Då upptäckte jag att det fanns fler där ute som jag, då ville jag försöka våga mer.

Första gången hon ställde sig på en scen dog micken, Nasteho Osman beskriver det som ett ”allmänt kaos”.

– Det här kan inte bli mitt enda försök tänkte jag då. Jag är envis. Jag kunde inte sluta skriva, när väl pennan mötte pappret gick det ej att separera dem. Det jag gillar med det är att det är rått på ett lättsmält sätt.

Spoken word är lyrik som är menad att läsas högt. Fyndiga ordvändningar och olika perspektiv är vanligt. Spoken word kan komma i många skepnader: dikter, slam poetry och rap är bara några. Poetry slam är en tävling där deltagarna läser sina dikter utan rekvisita, scenkläder eller musik. När de är färdiga poängsätts de av en jury som består av framslumpade personer ur publiken. Svenska Mästerskapen i Poetry Slam 2014 kommer att arrangeras i Umeå.

Fredag 27 september  kommer Nasteho Osman vara med på Pridefest Youth, Hamnmagasinet, som är en del av Umeå Pride.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | ”Rått på ett lättsmält sätt”