Foto: Andreas Nilsson

Publicerat 16 september, 2013

Stort intresse för Umeå och norra Sverige i Warszawa

Vid Europaturnén Caught by Umeå:s andra stopp i Warszawa i Polen var intresset för Umeå och norra Sverige stort. Totalt 3449 personer besökte evenemanget 12-13 september. Nu går färden vidare mot nästa stopp i London.

Trots regnigt väder var det många som besökte upplevelsehuset på ul. Gen. Tokarzewskiego-Karaszewicza  i centrala Warszawa. Besökarna fick möta kultur från Umeå och norra Sverige, med utställningar från Umeå universitet, Guitars – The Museum, Hammock Sessions, Design Labland och många fler.

I anslutning till upplevelsehuset fanns även den samiska tältkåtan med en utställning av Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji. Inspiratören Odd Levi Paulsen visade upp sitt filmprojekt som syftar till att sprida den samiska kulturen och språket och Centrum för Samisk forskning (CeSam) vid Umeå universitet höll välbesökta föreläsningar om samernas historia och utmaningar i dagens samhälle.

Under de två dagarna besökte totalt 3449 personer upplevelsehuset och den samiska tältkåtan. Många av besökarna ville bland annat veta mer om studier vid Umeå universitet och var intresserade av att besöka Umeå och det nordliga rummet under kulturhuvudstadsåret. Även vid detta turnéstopp fascinerades besökarna av isskulpteringen från ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Förutom att fotografera och känna på isen och så passade en besökare på att smaka på den.

Middag inspirerad av åtta årstider
På torsdagskvällen hölls en middag för nyckelpersoner bland polska politiker och kulturaktörer där bland annat Sveriges ambassadör i Warszawa, Staffan Herrström, medverkade. Gästerna bjöds på smaker inspirerade av de åtta samiska årstiderna och musikuppträdande av Lovisa Negga. Under middagen utsågs även finalisterna i tävlingen Artists Caught by Umeå: Freja Westermark, designkollektivet LITTLE IS KNOWN samt Can Bayram. Samtliga har gått vidare till den stora finalen i Umeå nästa år.

Nästa stopp: London
Turnén Caught by Umeå ska nu vidare till ytterligare fem platser i Europa. På torsdag och fredag 19-20 september är det London som står på tur. Läs mer om turnéstoppet i London här.

Fler bilder från Caught by Umeå i Warszawa

Foto: Andreas Nilsson

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stort intresse för Umeå och norra Sverige i Warszawa