samidrum

Publicerat 20 september, 2013

Svenska PostkodLotteriet satsar på samisk kultur under 2014

Samisk kultur kommer att ges stort utrymme under kulturhuvudstadsåret Umeå2014. Kulturcentret Tráhppie utvecklar sitt innehåll och Giron sámi teáhter i Kiruna sätter upp föreställningen ”Jag är tusen år” samt medverkar i det stora teaterprojektet ”Norrländsk passion”. Satsningarna görs med stöd av Svenska PostkodLotteriet.

För cirka ett år sedan öppnade Såhkie Umeå sameförening kulturcentret Tráhppie på Gammlia i Umeå. Nu utvecklar de innehållet med fler publika arrangemang under Kulturhuvudstadsåret, vid sidan av arbetet med den långsiktiga finansieringen.

– Tráhppie är hjärtat i vår verksamhet och det har stor betydelse för såväl samer i området som för samer på besök från andra delar av Sápmi, men också för den breda allmänheten. Vi kommer att arbeta hårt för att öka kunskapen om samisk kultur och samiskt samhällsliv, som sorgligt nog är generellt låg i Sverige, säger Michael Lindblad, ordförande i Umeå sameförening.

Giron sámi teáhter har två stora föreställningar på gång under Kulturhuvudstadsåret: ”Jag är tusen år” sätts upp i samarbete med bland annat Beaivvas sámi nasunala theáhter i Norge och ”Norrländsk passion” produceras tillsammans med de fyra länsteatrarna i Norrland. Föreställningarna har premiär 3 mars respektive 5 maj 2014 i Umeå och kommer även att gå på turné.

– Föreställningarna handlar om att leva i Norrland i dag och självklart måste det då finnas med ett samiskt perspektiv. De handlar också om urfolkets historia och situation idag – ämnen som är rykande aktuella, säger Lena Engqvist Forslund chef för Giron sámi teáhter.

Umeå sameförening och Samiska teatern har fått ett sammanlagt stöd på 2 850 000 kronor från Svenska PostkodLotteriet.

– För oss är det viktigt att vara en angelägenhet för hela Sveriges kulturliv, vilket självklart innefattar den samiska kulturen. Genom de här två organisationerna får många fler ta del av samiska uttryck och vad det innebär att leva som same i dagens Sverige, säger Nisha Besara, General Manager för PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Svenska PostkodLotteriet satsar på samisk kultur under 2014