icesculptur

Publicerat 30 september, 2013

Tjåsa Gusfors väcker nyfikenhet med isen

Umeå2014 rullar vidare på sin turné för att marknadsföra kulturhuvudstadsåret och fortsätter väcka nyfikenhet. Den här gången i centrala Amsterdam, på Museumplein. Återigen med tusentals besökare som fångades av Umeå och norra Sverige. Precis som i Köpenhamn, Warszawa och London väcker isen och isskulptureringen extra stor uppmärksamhet. Umeå fortsätter sin europaturné och nya fascinerande konstverk skapas i varje stad. I Amsterdam är det konstnären Tjåsa Gusfors som skapar i is.

Tjåsa som arbetat på och med ICEHOTEL i nära 14 år berättar att hon blev omedelbart förälskad i den fantastiska isen från Torne älv då hon kom till Jukkasjärvi första gången. En by 20 mil norr om polcirkeln som har fler hundar än invånare.

– Isen och snön är omedelbar och talar direkt till barnet inom oss, säger Tjåsa Gusfors. ICEHOTEL är ett konstnärligt Mecka. Varje år kommer konstnärer från hela världen till den lilla byn Jukkasjärvi för att vara med och skapa ett nytt ishotell. Det är ett mycket intensivt arbete som kräver en insats som rymmer starka muskler, själ och hjärta för att nå ett lyckat resultat. Där knyts många vänskapsband och tillsammans utgör vi nu ett konstnärligt nätverk över hela världen,

– Här i Amsterdam har flera iskonstnärer som tidigare varit del av skapandet av ICEHOTEL besökt utställningen på Museumplein.

Tjåsa berättar att hon är frilansande konstnär/artist som förutom sitt arbete med is och snö, även skulpterar i andra material så som trä och sten. Hon är även verksam på musik- och teaterscenerna. Främst då Papagena Kulturproduktioner som även turnerat i Umeå. Det var förresten en turné med Norrbottensmusiken som förde hennes vägar till ICEHOTEL.

– Jag ser närmast att de olika konstnärsområdena befruktar varandra snarare än att verka splittrande, säger Tjåsa.

Arbetet med isen har tagit med Tjåsa på många äventyr. Hon har medverkat i flera stora event världen över. I den Samiska byn Kautokeino i Nordnorge har Tjåsa även designat och ansvarat för bygget av världens största isbio med en alldeles egen snöskoter-drive-in. Hon har skulpterat live i Mojaveöknen i samband med invigningen Virgin Galactics rymdfarkost och medverkat i byggnationen av en snöglaciär för Chanels Catwalk i Paris.

Hur är det då att arbeta med is, istället för trä och sten?

– Isen är ett levande, organiskt material där man hela tiden måste vara vaksam på och förhålla sig till förändringar. Vid sträng kyla skapas så starka spänningar att isen kan sprängas sönder om den inte hanteras ytterst varsamt. Den är också mycket känslig för hastiga temperaturförändringar. Här i Amsterdam har vi istället plusgrader och så varmt att isen smälter redan under själva skulpterandet. Då får man tänka på att spara detaljerna till sist, annars har man ogjort arbete.

– Så har vi den direkta och starka solen som reflekterar i isens syrebubblor som verkar som prismor och bryter ner isen och nästan äter upp den inifrån, förklarar Tjåsa.

– Det härliga med isen är att man kan arbeta så snabbt. Och på den här turnén har jag bara dagen på mig att färdigställa skulpturen och då måste man hålla tempo, och låta passionen och intuitionen vara ens ledsagare.

Tjåsa, som kommer att vara med i de resterande turnéstäderna Paris, Barcelona och Hamburg, har den här gången låtit sig inspireras av det faktum att Umeå vunnit pris som Norrlands godaste kranvatten.

– Vi tar vårt svenska rena vatten alltför givet, världen över ser framsynta investerare till att köpa upp vattenkällor för att utnyttja till egen vinning. Rent vatten är framtidens guld.

I Amsterdam väcker det frusna vattnet frågor och Tjåsa uppmuntrar alla att komma fram och känna, smaka och omfamna isen.

Hur blir då dagens isskulptur?

– Jag tänker mig att det ska bli en gammeldags vattenkran med färskt rinnande Umeåvatten. Vi får väl se hur det blir, avslutar Tjåsa Gusfors med ett leende.

När det mörknar i Amsterdam har isblocket blivit till just en fin vattenkran med rinnande vatten av is, som fortsätter locka människorna i Amsterdam att stanna upp och gå fram för att titta, känna – och fångas av den fascinerande isen från norra Sverige.


Semifinalister i tävlingen Artists Caught by [Umeå] i Amsterdam blev Liset van Dommelen, Mario Luitengaard och Esther Achaerandio. Nästa stopp för turnén är Paris 4-6 oktober 2013.

Se ett bildspel från Amsterdam här.

Foto: Andreas Nilsson

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Tjåsa Gusfors väcker nyfikenhet med isen