selvess2

Publicerat 26 september, 2013

Umeåbor sökes till nytt fotoprojekt

I det nya fotoprojektet ”Selves” söker fotografen Elin Berge personer som vill ta sitt självporträtt med hennes hjälp. Den 16-20 oktober 2013 klockan 9-17 håller hon sin studio öppen för att skapa bilder tillsammans med deltagarna. Resultatet kommer att bli en unik dokumentation av hur en del av Umeås befolkning ser på sig själva.

Personen som ska ta sitt självporträtt i helkropp, bestämmer själv pose och uttryck, klädsel och vad som eventuellt ska tas med in i bild. I rummet finns en spegel. Elin Berge finns till hands för professionell rådgivning och hjälp till idéutveckling, men hon lämnar rummet när bilden är redo att tas med hjälp av en självutlösare. Den viktigaste regeln är att varje person får en endaste bild på sig. Ett knäpp sedan är det klart!

– Inom bildkonsten är självporträttet den genre som stått sig genom alla tider, säger Elin Berge. Så gott som alla stora konstnärer har förr eller senare målat sig själva. Även idag, då kameror och speglar finns överallt, fortsätter det egna ansiktet och kroppen att fascinera. Det representerar vår identitet. Hur vi är. Hur vi vill vara. Idag är det naturligt för en stor del av befolkningen att fotografera sig själv för att direkt visa upp det på sociala medier. Det går snabbt och är ofta oreflekterat. Mängden och flödet är en del av grejen, man kan kontinuerligt förbättra bilden av sig själv. Men om man är med i ett projekt där man bara får en bild på sig, när en endaste bild ska representera vem man är: vem vill man vara då?

”Selves” är en del av fotoprojektet VODA – Vi och dom andra som fått stöd av Umeå2014. VODA består av åtta Umeåbaserade fotografer som arbetar självständigt med egna projekt, där alla på olika sätt erbjuder medskapande. Fotograferna i VODA vill med detta skapa en dialog om berättandets makt och ställa frågor om vad som händer med bilder med olika personer bakom avtryckaren.

– Att ta bilden själv gör att jag har kontroll, det är jättestor skillnad mot om någon annan hade stått bakom kameran, säger Jenny Saba Persson som deltagit i ”Selves”.

Resultatet av ”Selves” och de andra projekten inom VODA kommer att visas offentligt under 2014. Både som grupputställning på Sune Jonssons center för dokumentärfotografi och i det offentliga rummet längs ett antal busslinjer.

Intresserade av att vara med i projektet kan skicka ett mail till selvesproject@gmail.com, med sitt namn, telefonnummer och eventuella idé. Alla som vågar utmana sig själv och dela med sig av sina erfarenheter är välkomna.

Bilden: Jenny Saba Persson 2013.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umeåbor sökes till nytt fotoprojekt