grind

Publicerat 9 oktober, 2013

Fem franska röster om Umeå

Under en av kvällarna under turnéstoppet i Paris träffar Umeå2014 alumner, före detta studenter vid Umeå universitet. Intrycket är att studenterna varit väldig nöjda under sin tid i Umeå. Eftersom de bor i storstaden Paris måste de förstås få frågan om de inte upplevde Umeå som en väldigt liten stad. Men just Umeås storlek är perfekt för en student svarar många. Det är lätt att ta sig överallt, inte minst som Umeå bjuder på många musikevenemang, noterar en av dem.

Men vårt utställningshus vid Svenska Institutet på rue Payenne besöktes förstås mest av människor som aldrig varit i Umeå. Totalt kom strax över 6300 personer som fick ta del av berättelsen om Umeå och norra Sverige genom bland annat Designhögskolan, det interaktiva konstprojektet Voices of Umeå, glimtar av den samiska kulturen, gitarrmuseet som öppna nästat år, musiklivet och många olika bilder från Umeå. Dessutom visades skulptering i is som fick besökarna att häpna och fascineras.

Umeås turnéstopp i Paris var en del av stadens nuit Blanche – Kulturnatta, vilket förstås bidrog till de många besöken i vårt nordliga hus som hade satts upp vid Svenska Institutet på rue Payenne i Marais-kvarteren. Samtidigt kan vi konstatera att Umeå stod sig väl i konkurrensen med allt som den parisiska kulturnatten kunde erbjuda.

Många av våra besökare hade inte hört talas om Umeå men blev intresserade av att göra ett besök, efter att ha fått se glimtarna av staden, berättade de. De spontana kommentarerna vid utgången som vi tjuvlyssnade på kom också väldigt ofta i form av franska superlativer. Och så här tyckte några av alla de besökare som vi pratade med:

2247
Orlando Milan från Padova i Italien.
”Jag har aldrig varit i Umeå men på 70-talet gjorde jag en resa i norra Finland och norra Sverige och tyckte om vad jag såg. Jag tycker att det som Umeå visar upp här i Paris inger hopp inför framtiden. Utställningen visar på nya lösningar och öppnar upp våra sinnen.”

2280
Catherine Guerrier – Charapoff, Paris.
”Jag är väldigt intresserad av Sverige och försöker lära mig lite svenska. Jag har varit i bland annat Stockholm, Göteborg, Uppsala och Visby men aldrig i Umeå. Men nu får jag lust att åka dit och uppleva vintern. Intrycket här är väldigt välkomnande.”

2289
Nicolas Mauclert, Paris.
”Jag har varit på olika platser i Sverige men inte Umeå även om jag hört talas om staden. Om jag vill åka till Umeå? Ja, varför inte. Jag gillar lugnet och naturen i Sverige. Intrycken idag är att Umeå är en dynamisk stad. Det visar till exempel presentationen av Designhögskolan och att det finns så många studenter Umeå.”

2300
Adéline Gressin, Paris.
”Jag har inte varit i Umeå men utifrån det jag ser här, är intrycket att Umeå är en välkomnande stad och jag gillar blandningen av trä och design.  Jag är fotograf och driver en reseblogg som har 10 000 besökare per månad, så det skulle vara intressant att besöka Umeå under kulturhuvudstadsåret.”

2314
Fariz Neubert, studerar vid KTH i Stockholm, men gör nu en termins studier i Paris.
”Jag har varit på besök i Umeå ett par gånger när jag och min flickvän hälsat på hennes familj som bor där. Jag tycker att det hänt väldigt mycket på bara ett år om jag jämför mellan 2012 och 2013. Här under ert turnétopp, tycker jag att presentationen av den samiska kulturen är intressant. Om man vill få ungdomar att flytta till Umeå ska man nog satsa på att ha många konserter. Under kulturhuvudstadsåret är det bra om man också har många sportevenemang, typ beach-volleyn på torget som jag såg i somras.”

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Fem franska röster om Umeå