Publicerat 9 oktober, 2013

Lyza i Paris lyfter Umeå2014 överallt

– Jag tar med mig Umeå varthän jag åker.
Det säger Lyza Sahertian, fotograf, konstnär och Umeå2014-ambassadör som bor i Paris.

Sitt engagemang för Umeå vill hon inte förklara utifrån logiska argument. Känslorna har fått tala vilket lett till att Lyza engagerar sig för att ge Umeå en plats i världen.

Lyza kallar sitt projekt för ”Together in Harmony for European Capital of Culture Umeå14”, som också var en utställning och tävling med europeiska konstnärer som visades sommaren 2013 på galleri du Colombier på 91 Rue Saint Honoré i Paris. Deltagarna skulle få en möjlighet att överbrygga gränser och tillsammans arbeta för Umeå. Fredstankar och människors vilja att dela med sig verkar bära Lyza. Men varför just Umeå?

– Det var nog en slump, men jag har varit i Sverige tidigare och har vänner där som i sin tur har vänner i Umeå. Jag hörde talas om Umeå och norra Sverige, blev fascinerad av det jag hörde, berättar Lyza, när vi träffas på Café de Sevigny, på rue Payenne i Paris. Självklart är Lyza en av besökarna på Umeå2014:s turnéstopp, som äger rum vid Svenska Institutet, längre ner på gatan.

Upplevde värme i Umeå

Lyza blev intresserad av att göra något för Umeå och åkte till en träff för Umeå2014-ambassadörer i maj 2013.

– Det blev ett snabbt besök och jag blev så väl mottagen. Jag upplevde att människorna var väldigt varma och trevliga. Umeå är en charmig och lugn stad, säger Lyza.

Och så fascineras hon av alla björkar och är påläst kring deras historia i Umeå, känner väl till att de planterades ut som brandmur efter den stora branden 1888.

Efter besöket i Umeå gick allt väldigt snabbt. I juni samma år introducerade Lyza Umeå2014 under the 50th International Photo Fair i Bièvres i Frankrike. Hon anordnade även en tävling där konstnärer inom foto, målning och skulptur fick delta. 200 personer från hela Europa, till och med från USA deltog. I juli detta år hade hon så utställningen med namnet ”Together in Harmony for Umeå” med flera av verken.

Öppenhet

Lyza uppfattar alltså platsen Umeå som en bärare av idéer hon själv vill arbeta för.

– När jag var på träffen i Umeå var många av de andra ambassadörerna som bor i Umeå utlandsfödda. Mitt intryck är att Umeå intresserar sig för människor från andra kulturer.

Lyza kommer själv från Indonesien och har bott i flera olika länder, bland andra Australien under sin uppväxt, vilket hon menar bidrar till att hon har lätt knyta an till platser hon besöker, vilket hon gjorde för Umeå.

– Jag blir mer kreativ genom att arbeta med flera olika konstuttryck. Nu kan jag balansera det engagemanget genom mitt arbete med att marknadsföra konst.

Och Umeå berättar hon om i många olika sammanhang, nu senast på utställningen La Mia Terra i Bellaggio, i Italien. Planen är att också att lyfta Umeå på ett galleri i Stockholm under 2014.

– Om man ger mycket av sig själv får man mycket tillbaka. Och vart jag än åker så tar jag Umeå med mig, säger Lyza, som gärna vill återvända till Umeå under vintertid.

Lyzas webbsida: lyzasahertian.weebly.com

Foto: Petra Käck

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Lyza i Paris lyfter Umeå2014 överallt