Publicerat 15 oktober, 2013

Möten mellan ljuskonst och konstmusik

Föreningen Kammarmusik NU får 450 000 kronor av Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott för att genomföra gränsöverskridande programpunkter tillsammans med NorrlandsOperan, Bildmuseet (c/o MADE) och New European Ensemble i samband med MADE-festivalen 2014.

– Umeåpubliken kommer att få helt unika upplevelser för alla sinnen då olika konstarter befruktar varandra och skapar rikare och starkare uttryck. I de här verken utvecklas nya samarbeten mellan musik och visuell konst, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Projektet genomförs i samband med MADE festivalen i maj 2014 och är ett samarbete mellan Föreningen Kammarmusik NU och NorrlandsOperan. Det består av tre separata verk/programpunkter;

  • Ett uruppförande av ett nytt helaftonsverk av tonsättaren Benjamin Staern, dirigenten Christian Karlsen och den japanska multimedia-konstnärinnan Yoko Seyama i konsertsalen på NorrlandsOperan. En ljusskulptur kommer fylla hela konsertsalen med färg och form. Den synkroniseras i realtid med musiken. Verket kommer också att ges som skolföreställning.
  • På c/o MADE på Bildmuseet kommer polarprisvinnaren Kaija Saariahos och Jean-Babtiste Barrières norrskensinspirerade video/musikinstallation Nox Borealis att presenteras för första gången med levande musik. Publiken ligger ned på golvet med de nio musikerna runtom.
  • Den internationella kammarorkestern New European Ensemble kommer att ge en konsert med centrala verk av vår tids mest betydelsefulla tonsättare. Man utlovar uppförandemässigt krävande verk som sällan ges möjlighet att höras i Skandinavien.

– Mötet mellan ljuskonsten, musiken, ensemblen och konsertlokalen ska bli till en totalupplevelse som Umeås konsertpublik sällan kommer glömma, säger Christian Karlsen, projektets konstnärlige ledare tillika chefdirigent för New European Ensemble.

Projektet får även stöd från Statens musikverk, Kulturbryggan och Statens kulturråd.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Möten mellan ljuskonst och konstmusik