saralidman

Publicerat 23 oktober, 2013

Saras röst ska höras under 2014

Sara Lidman-sällskapet vill genomföra en mängd olika aktiviteter och får en kulturskjuts för att kunna göra 2014 till ett särskilt Sara-år. Man tjuvstartar med ett stort tårtkalas redan den 30 december 2013, då Sara Lidman skulle ha fyllt 90 år.

– Födelsedagen ska firas med ett trefaldigt tårtkalas i Skellefteå, Stockholm och Umeå. Vi vill att hennes röst ska höras över hela landet. Temat är ”Låt snön brinna” och 90-årsdagen firas med brinnande ljus på gräddtårta, säger Ulla Danielsson som är ordförande i Sara Lidman-sällskapet.

Den 29 mars 2014 firas sedan den årliga Sara-dagen och då delar man ut det nyinstiftade Sara Lidman-priset till pristagare som verkar i en anda av passionerat motstånd och engagemang. Den internationellt erkända konstnärsduon FA+, som står bakom ”Saras tankegång” i gångtunneln vid järnvägsstationen Umeå C, medverkar och berättar om konstverket ”Lev”.

Tillsammans med HUMlab-X och Bildmuseet planeras en audiovisuell installation i oktober 2014. Den utgår från ett forskningssamarbete mellan professor Annelie Bränström Öhman, som arbetat med Sara Lidmans författardagböcker från Missenträsk 1975-85, och konstnären Maria Sundström. I samband med visningsperioden blir det också ett par föreläsningar.

– Sara Lidman har en unik position i svensk litteratur och samtidshistoria. Hon blev älskad och hyllad som förnyare av romankonsten men också omstridd som debattör och agitator. Vi vill göra 2014 till ett särskilt Sara-år!, säger Ulla Danielsson.

Sara Lidman-sällskapet får en kulturskjuts på 20 014 kronor från Umeå2014. Inför sina aktiviteter under kulturhuvudstadsåret samarbetar de också med Bokcafé Pilgatan, ABF, Västerbottens museum, Region Västerbotten, Länsbiblioteken, Umeå universitet, Berättarfestivalen i Skellefteå, Bokmässan i Göteborg 2014 samt Kulturrådet.

Foto: Ulla Montan / Sara Lidman-sällskapet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Saras röst ska höras under 2014