seych

Publicerat 23 oktober, 2013

Ungt kulturellt utbyte mellan Europa och Världen

Dansaren och koreografen Hampus Bergenheim får en kulturskjuts från Umeå2014 som en delfinansiering till dansprojektet Different, But Still the Same, som är ett samarbete med Denis Rose från Seychellerna. Projektet ska resultera i en föreställning som ska sättas upp i Umeå, Riga, Seychellerna och på fler orter.

Umeå har sedan många år tillbaka ett kulturutbyte med National School of Dance i Seychellerna, men än så länge har utbytet inte ägt rum på scen. Idén med det här projektet är att sammanföra en europeisk koreografi- och danstradition med den tradition som utvecklats på Seychellerna och som bär spår från såväl Europa som från Afrika och Asien. I grunden handlar det om ett ungt kulturellt möte mellan Europa och Världen.

– I ett duettprojekt vill vi utforska människans behov av att benämna saker för vad de är, genom att använda våra kulturella skillnader och likheter. Vi riktar strålkastarna mot relationen mellan tankemönster, maktstrukturer och livsvillkor i vår värld, säger dansaren och koreografen Hampus Bergenheim.

Föreställningens premiär planeras äga rum i Seychellerna i slutet av april och kommer därefter att turnera runt i landet, sedan vidare till Sydafrika, Madagaskar och Mauritius. Under sommaren 2014 ges föreställningar på någon av Umeås europeiska vänorter, exempelvis Würzburg, samt i Riga, som är den andra kulturhuvudstaden 2014. Under hösten 2014 kommer verket till Umeå och Västerbotten där de sista föreställningarna ges.

I samband med föreställningarna kommer Hampus Bergenheim och Denis Rose att hålla workshops som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 25 år samt grupper av ensamkommande flyktingbarn. De kommer även bjuda in till öppna genrep för att visa den koreografiska processen och arbetet inför en föreställning.

– Förhoppningen är att vi även kan skapa konstnärliga metoder som kan återanvändas och tillämpas i framtida projekt med konstnärer från både Seychellerna och Västerbotten, säger Hampus Bergenheim.

Projektet får 20 000 kronor från Umeå2014 och Kulturskjutsen för att täcka resekostnader och boende. Det har även fått anslag från the National Arts Council, the French Alliance och the Ministry of Culture i Seychellerna. Bidrag söks även från Region Västerbotten.

Bilden: Hampus Bergenheim och Denis Rose

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Ungt kulturellt utbyte mellan Europa och Världen