Publicerat 23 oktober, 2013

Varmt och välbesökt turnéstopp i Barcelona

När Umeå2014:s Europaturné besökte Barcelona i Spanien den 17-18 oktober möttes den av stort intresse. Mer än 6500 personer tog del av utställningarna i ”upplevelsehuset” och tältkåtan bredvid.

I Barcelona representerades Umeå universitet av bland andra Catrine Jonsson, adjunkt i spanska, och hennes student i spanska Jessica Reina Fjällström, som är född i Spanien och flyttade till Umeå som 14-åring. De fick många frågor om Umeå.

– Barcelona-borna tycker Umeå är en annorlunda stad som ligger långt norrut och att vi har många exotiska inslag som de gärna vill höra mer om, säger Catrine Jonsson. Jag har fått flest frågor om klimatet; hur kallt det är på vintern, hur lång vintern är och om ljuset på sommaren. Sedan har Designhögskolans utställning också väckt frågor och stort intresse.

– Många frågade om hur många människor det bor i Umeå. De flesta trodde att vi var väldigt få och blev förvånade över att Umeå är en så pass stor stad, säger Jessica Reina Fjällström. Jag har också fått frågor om jag kan se renar direkt utanför fönstret. Många ungdomar ställde den typen av frågor och jag tänker att just de kanske har mötts av fler klichéer om norra Sverige?

– Jag har tidigare bott tio år i Spanien och då fått bra träning i att berätta om Sverige och våra traditioner, säger Catrine Jonsson. Den mest oväntade frågan jag fick var nog ”Vad heter den där mannen som står staty mitt i Umeå?”, som en man som besökt Umeå undrade om konstverket Standing Man. Jag var inte alls beredd på den frågan, men nu vet jag också att det är en kompis till konstnären Sean Henry. Några besökare sa också att vi verkade vara ett praktiskt och välorganiserat folk, där vi var med den här mobila utställningen.

– Den roligaste frågan jag fick var ”Bor du själv i en sådan där kåta?”, det var flera som undrade och trodde verkligen att jag bodde i en likadan tentipi som den som fanns med på turnén!, berättar Jessica Reina Fjällström.

Se fler bilder från turnéstoppet i Barcelona

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Varmt och välbesökt turnéstopp i Barcelona