Publicerat 9 oktober, 2013

Workshop med lettiska konstnärer

I slutet av september 2013 arrangerade galleriet Verkligheten en workshopen som en del av sin stora satsning inför kulturhuvudstadsåret 2014 – Survival Kit/Umeå.

Under åtta dagar var tre konstnärer från Västerbotten och sex konstnärer från Lettland tillsammans med två workshopansvariga från det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten i Umeå på besök i Tärnamo, Västerbotten. Konstnärerna fick upptäcka området kring Björkvattsdalen, träffade människor bosatta i området samt arbetade med sina egna konstnärliga projekt som på olika sätt relaterar till platsen.

Den 26 september var det öppet hus på Mobackagården i Tärnamo med ”show & tell” där konstnärerna visade och berättade om sina konstnärliga projekt de arbetat med under workshopen.

Den 28 september hölls presentationer om vistelsen på galleri Verkligheten i Umeå. Majoriteten av verken visas även på galleriet i original.

De konstnärer som deltog i workshopen var Iveta Laure, Kent Gustafsson, Mikael Gudrunsson, Oskars Briedis, Tina Remiz, Ulla Thögersen, Zanda Puce, Eva Veverve och Laura Prikule.

Workshopen var en del av Verklighetens stora satsning inför kulturhuvudstadsåret 2014 – Survival Kit/Umeå. Projektet är dels ett samarbete och utbyte med konstnärer och konstinstitutioner i Umeå, Riga och Sigulda samt en stor konstfestival i oktober 2014.

Survival Kit/Umeå är ett samarbete mellan konstnärliga aktörer i Riga och Sigulda i Lettland samt Umeå inför det gemensamma kulturhuvudstadsåret 2014. Nätverkets svenska medlemmar är det konstnärsdrivna galleriet Verkligheten (initiativtagare och projektägare), Bildmuseet, Vita kuben (NorrlandsOperan), Umeå konsthögskola. Lettiska medlemmar är Totaldobze Latvian, Center for Contemporary Art (LCCA) samt Sigulda stad.

Workshopen har fått stöd från Umeå2014, Kulturrådet, Iaspis, Sigulda, KK Nord och Riga 2014.

Läs mer om Survival Kit/Umeå på www.verkligheten.net och www.survivalkitfestival.se

Bilderna: Fika på Rönnbäcksnäset (till vänster) och Iveta Laure visar och berättar om sitt arbete på Mobackagården i Tärnamo (nedan). Foto: Fanny Carinasdotter.

natt

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Workshop med lettiska konstnärer