beethovenkorv

Publicerat 11 december, 2013

NorrlandsOperan hyllar Beethoven med korv

I januari 2014 hyllar NorrlandsOperan en av historiens största kompositörer med konsertserien Beethoven & Beyond. Beethovens alla nio symfonier framförs i nummerordning av NorrlandsOperans Symfoniorkester, en kavalkad som delas upp på fyra tillfällen. Som komplement spelas lika många nyskrivna verk av samtida tonsättare och en särskild ”Beethovenkorv” tas fram! Första konserten spelas 11 januari 2014.

De nio svenska tonsättarna deltar med sin nyskrivna musik beställd av NorrlandsOperan för detta tillfälle. Begreppet ”beyond” anspelar på dessa nya verk och är tänkt att ge en samtida kommentar till Beethovens symfonier. Musiken uruppförs i samband med konserterna.

Tonsättarna är: B Tommy Andersson, Tobias Broström, Kim Hedås, Fredrik Högberg, Mats Larsson Gothe, Katarina Leyman, Kent Olofsson, Sven-David Sandström och Mirjam Tally.

Beethovenkorv
I samband med den första konserten 11 januari kommer till exempel det vanliga pausfikat att vara utbytt till en särskild ”Beethovenkorv”, som delikatessbutiken DUÅ i Umeå tagit fram i samarbete med NorrlandsOperans Symfoniorkester.

I NorrlandsOperans utställningsrum Vita kuben kommer det även att finnas en Beethovenutställning, med manuskript, en kopia av Beethovens dödsmask och annat.

Dessutom är Beethovenexperten Åke Holmquist på plats inför varje konsert. Han föreläser samt signerar den stora biografi om Beethoven som han skrivit. Åke håller även i introduktionerna innan varje konsert.

Beethoven & Beyond på NorrlandsOperan i januari blir en rivstart på kulturhuvudstadsåret 2014 och ingår som den första av Årstidskonserterna.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | NorrlandsOperan hyllar Beethoven med korv