Publicerat 3 december, 2013

Queering Sápmi synliggör en minoritet i en minoritet

Det samiska perspektivet saknas i hbtq-världen och hbtq-perspektivet saknas ofta inom samiska organisationer. Det vill projektet Queering Sapmi – Livsberättelser från en minoritet i en minoritet ändra på. Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar 250 000 kr för aktiviteter under Umeå2014.

– Jättekul att Umeå2014 tar ansvar för det queera också så att det ryms i det samiska programmet och att det samiska får rymmas i det queera programmet. Vårt projekt nyanserar bilden av det samiska och det queera och breddar och släpper in fler så att fler kan känna tillhörighet, säger Elfrida Bergman, projektledare.

Under 2011-2013 har Saminuorra, den största, samiska ugdomsorganisationen för samiska ungdomar och den enda på svensk sida, drivit projektet Queering Sapmi. Projektet startades för att komplettera och nyansera bilden av samisk identitet och utgick från rapporter som visade att det är svårare att vara samisk hbtq-person än icke-samisk, både bland samer och icke samer.

Projektet resulterade i en bok och en utställning (visad på Västerbottens museum). 2013 har projektet drivits under tre år och syftet är att, långsiktigt, stärka den samiska hbtq-rörelsen och arbetet med ett samiskt queer-perspektiv i Sápmi.

Aktiviteterna under Umeå2014 handlar om att säkerställa en queersamisk representation och synliggöra queersamiska konstnärliga och kulturella uttryck. Lyfta in det samiska i de queera programpunkterna och det queera i de samiska programpunkterna.

På programmet står samarbete med Samiska veckan, MR-dagarna, Umeå Pride, utställningar, föreläsningar och berättarkvällar. I samarbete med organisationen Lesbisk makt och Queerförvaltningen arrangeras i september 2014 en ”lesbisk stuga” på Rådhustorget i Umeå där lesbisk konst, identitet och lesbiska berättelser synliggörs och skapas.

– Projektet är nyskapande och banbrytande och ett inspirerande exempel på hur mänskliga rättigheter, kultur, entreprenörskap och ungdomsorganisationer kan arbeta tillsammans. Queering Sápmi bidrar till mångfalden i programmet och stärker bilden av Umeå som en öppen och tillåtande stad, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Queering Sápmi synliggör en minoritet i en minoritet