Publicerat 3 december, 2013

Stöd till festivaler, jazz och poetry slam

Umeås årliga festivaler blir extra stora under 2014. Kulturhuvudstadsutskottet har idag beslutat om stöd till bland andra Littfest och Samiska veckan. Pengar går också till en film- och konstfestival med fokus på verk från urfolk. Föreningen Jazz i Umeå får stöd för ett utökat och Europainfluerat jazzprogram under hela 2014 och i maj arrangerar föreningen Poetry Slam Sverige svenska mästerskap i scenpoesi i Umeå.

– Vi stärker Umeås kulturarrangörer genom att växla upp festivaler och andra evenemang, både när det gäller antal och omfång. På det här sättet gör vi det möjligt för dem att genomföra större och fler arrangemang och även nå större publik. Umeås kulturhuvudstadssatsning går ut på att bygga upp Umeås kulturella infrastruktur, säger Marie-Louise Rönnmark, kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Littfest
Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott beviljar 147 000 kronor till föreningen Littfest för att genomföra festivalen 2014, utöver det stöd som tidigare beviljats av Umeå kommun. Föreningen får även bidrag från andra samarbetspartners. Littfest är den största litteraturfestivalen i norra Norden och bjuder på seminarier, föreläsningar, utställningar och föreställningar. Littfest 2014 arrangeras den 13-15 mars på Umeå folkets hus.

Samiska veckan
Umeå sameförening Såhkie får 447 000 kronor för att genomföra Samiska veckan 2014. På programmet, som är förlängt till två veckor, står samiska föreläsare, konserter, konst- och slöjdutställningar, film, teater- och dansföreställningar med mera. Samiska veckan sammanfaller med sportlovet och innehåller många utomhusaktiviteter för barn. Program och aktiviteter äger rum på Västerbottens museum och andra platser runt om i Umeå. Arrangemanget har blivit en naturlig mötesplats för samer från hela Sápmi samtidigt som den väcker intresse för samisk kultur.

Dellie maa, Sápmi Indigenous Film & Art Festival 2014
Kulturhuvudstadsutskottet reserverar 150 000 kronor till föreningen Hijven för genomförande av projektet Dellie maa – Sápmi Indigenous Film & Art Festival 2014, som är en film- och konstfestival med fokus på verk från urfolk världen över. Festivalen samarbetar med och går av stapeln samtidigt som filmfestivalen MOVE. Med Dellie maa vill föreningen Hijven skapa en arena för berättelser från urfolk med föreläsningar, debatter, work in progress, etc. Man har även medfinansiering från Svenska filminstitutet och andra organisationer.

Umeå JazzStudio Plus 2014
Tillsammans med Umeå Jazzfestival, Norrlandsoperan och andra samarbetspartners vill föreningen Jazz i Umeå presentera ett utökat och Europainfluerat jazzprogram under hela 2014. Föreningen får 200 000 kronor i stöd från kulturhuvudstadsutskottet. Det kommer att bli en festival, Midvinter Jazz, i samband med invigningen av kulturhuvudstadsåret och en ”Summer Jazz Club” med ett antal konserter i centrum under sommaren. Föreningen Jazz i Umeå arrangerar många konserter varje termin och detta bidrag säkerställer ett ännu rikare utbud.

Poetry Slam-SM
Föreningen Poetry Slam Sverige får 120 000 kronor för att arrangera de svenska mästerskapen i scenpoesi i Umeå den 28-31 maj 2014. Poetry Slam är en tävling i scenpoesi där poeter uppträder med egenskrivna texter på scen och där publiken ofta blir involverad i föreställningarna. För att sätta internationell prägel på tävlingen kommer man även att bjuda in poeter från Norge, Danmark, Finland och Lettland.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stöd till festivaler, jazz och poetry slam