valborgsmassoafton

Publicerat 18 december, 2013

Sundsvall och Övik inviger Gijrra

Umeås samarbetskommuner Sundsvall och Örnsköldsvik kommer att ansvara för en av de åtta årstidsinvigningarna under kulturhuvudstadsåret. På Valborgsmässoafton 2014 blir det en stor kulturmanifestation för att markera Vårens ankomst.

Kulturhuvudstadsåret Umeå2014 är indelat i åtta årstider enligt det samiska kalenderåret. Varje årstid kommer att uppmärksammas med en egen invigning. Umeås samarbetskommuner/regioner ska ansvara för hälften av invigningarna och det blir dessutom aktiviteter i Umeå vid alla åtta.

För Västernorrlands del innebär det att Sundsvall och Örnsköldsvik kommer att inviga årstiden ”Gijrra”, som är det samiska namnet för ”Våren” och som är från den 30 april till den 19 juni.

Invigningen börjar i Sundsvall, på Norra Berget på Valborgsmässoafton den 30 april och fortsätter sedan i Örnsköldsvik påföljande veckoslut.

– Vi har jobbat målmedvetet för att få en årstidsinvigning till Sundsvall. Därmed visar vi att kulturhuvudstadsåret är viktigt för Sundsvall, och att vi vill vara en aktiv samarbetspartner i det nordliga rummet. Det här är ett bra tillfälle för Sundsvall att få en framträdande roll under kulturhuvudstadsåret, och visar på ett starkt kulturellt samarbete mellan Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå och övriga norra Sverige, säger en nöjd Ulla Näsman, direktör för Kultur & Fritid på Sundsvalls kommun.

Kulturmanifestation för Vårens ankomst
Sundsvall kommer nu att ta fram innehållet för invigningen i nära samarbete med Örnsköldsvik och Umeå2014. Helt klart är att invigningen kommer att innehålla delar av det traditionella valborgsfirandet på Norra Berget, samt att det samiska kulturarvet influerar invigningen.

– Vårt mål är att presentera en invigning av hög klass, som det anstår ett kulturhuvudstadsår. Det känns bra att kunna utgå från ett så pass välarrangerat och välbesökt arrangemang som Valborgsmässofirandet på Norra Berget. Genom att addera till en årstidsinvigning vill vi utveckla valborgsfirandet på Norra Berget, på ett sätt som förhoppningsvis ska upplevas positivt och göra ett långsiktigt avtryck, säger Johan Lindstammer, projektledare för Sundsvalls medverkan under kulturhuvudstadsåret.

Även i Örnsköldsvik är man glada över beskedet om att få ansvara för en invigning:
– Vi i Örnsköldsvik ser fram emot att, tillsammans med Sundsvall, få inviga våren. Nu ska vi tillsammans sätta ihop ett spännande program, säger Hanna Wallin i projektgruppen för Örnsköldsviks deltagande under kulturhuvudstadsåret.

Foto: Ulf Bodin. Creative Commons: Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) / Beskuren.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Sundsvall och Övik inviger Gijrra