Publicerat 10 december, 2013

Tredagarsfest i Umeå när kulturhuvudstadsåret invigs

Under helgen 31 januari till 2 februari 2014 är det dags att inviga kulturhuvudstadsåret i Umeå. Festen pågår hela helgen med lördagens invigningsceremoni Burning Snow som höjdpunkt.

Festen som ska inviga kulturhuvudstadsåret i Umeå sträcker sig under hela tre dagar men höjdpunkten sker lördag kväll nedanför Rådhusparken. Den officiella invigningsceremonin äger rum mellan klockan 17.00 och 18.00 och är ett samarbete mellan konstutövare med kopplingar till Umeå, det nordliga rummet och Europa.

– Vi ser framemot det här. Jag älskar att arbeta uppe i norr – och Umeå och dess samiska koppling fångade mig omedelbart, säger Sven Beyer, grundare till phase7 performing.arts Berlin som står för iscensättningen.

Med samiska trummor i bakgrunden kommer snön att brinna när videoillusioner och dynamisk ljusarkitektur skapar stämning. Nationella samt internationella stjärnor kommer att uppträda under kvällen, bland annat Inga Juuso, Ulla Pirttijärvi och Sofia Jannok med band.

Umeåproducenten Henrik Oja kommer tillsammans med Christian Steinhäuser från phase7 även att skriva ett antal musikaliska verk som kommer att framföras under invigningen.

– Invigningshelgen kommer att få hela Umeå att pulsera, det kommer att bli fantastiskt. Vi kommer att få vara med om en helt unik upplevelse, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och kulturhuvudstadsutskottets ordförande.

Invigningen består av ett antal olika delar

Burning Snow. Burning Snow är den officiella invigningsceremonin för kulturhuvudstadsåret. Ceremonin tar plats kring Umeälven och blir en koreograferad folkfest med ljus, musik, sång och rörelse.

City of Winter. City of Winter bjuder under invigningshelgen på konstverk med snö, is, eld och video. Umeå byter skepnad och överallt äger konstnärliga och medskapande händelser rum. Upplev brinnande ispelare och samlas vid stora brasor tillsammans med andra besökare.

Lit City. Lit City lyser under invigningshelgen upp Umeå på ett helt nytt sätt. Byggnader och händelser ljussätts och en laser skjuter genom Umeå. Rådhusesplanaden och centrum glöder med sin nya ljussättning.

Sápmi Today. Umeås hjärta, Rådhustorget, genomgår en total förvandling under invigningshelgen. Sápmi Today gör torget till en samtida och futuristisk samisk plats med långkok, samtal och gäster från avlägsna hörn.

Soundscapes. Soundscapes tonsätter partier av invigningshelgen och ger Umeå ett nytt ljudlandskap. Från en specialformad container på Rådhusesplanaden ljuder musik som pulserar genom staden. Allt skapas live av musiker från det elektroniska musikfältet.

Umeå Today. Upplev hur Rådhusesplanaden förvandlas till en enda lång och samlande scen. Skuggspel, midvinterboule och jättebroderi tar över gatan, där stora brasor sprider värme i vinterkylan. Slå dig ner och betrakta allt som händer – eller delta själv.

Words Needed. Språket finner nya vägar genom Words Needed, ett fascinerande textkonstverk där rörliga texter projiceras på snöväggar. Internationella konstnärer samarbetar för att belysa rätten till att använda och utveckla sitt språk. Ett kollektivt verk som låter dig känna ordets makt.

Dessutom tillkommer fler evenemang som finns listade i Umeå2014:s evenemangskalender.

Fredag 31 januari
Lördag 1 februari
Söndag 2 februari

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Tredagarsfest i Umeå när kulturhuvudstadsåret invigs