Publicerat 10 december, 2013

Vinnarna i Artists Caught by [Umeå] utsedda

Under 2013 fick Europa tillsammans med resten av världen chansen att tolka det nordliga rummet i tävlingen Artists Caught by [Umeå]. Uppmaningen var att ge uttryck åt Umeå och norra Sverige genom design, foto eller film. Nu står det klart vilka tre som vunnit tävlingen som arrangerades i samband med Umeå2014:s Europaturné med samma namn – Caught by [Umeå].

”Dark snowfall” är ett fotografi insänt av Andrea Comalini som är bosatt vid Como-sjön i Italien där han till vardags är polis. Han är utbildad konsthistoriker och en hängiven amatörfotograf. I bilden “ Dark snowfall” uttrycker André Comalini naturens kontemplation och prisar vinterns skönhet och magik.

“Your Umeå pack” är ett paket med lokal Umeå-information där besökande gäster dels kan informera sig om Umeå men också själva infoga personliga minnen och fotografier från besöket. Designpaketet om Umeå är gjort av ett konstnärs- och designkollektiv från Warszawa. En av medlemmarna har gått på Designhögskolan i Umeå. De tre medlemmarna är Hanna Ferenc, Joanna Pruchnicka och Michalina Musielak.

”Cloud dancers” av Liset van Dommelen. Hennes bild av de tveksamt badande i Torneälvens friska vatten är enligt hennes själv ett ögonblick där magi och verklighet samsas. Liset betecknar sig som konceptuell konstnär, kommer från Holland och menar att alla hennes bilder också symboliserar en insikt i hennes eget liv.

Över 500 bidrag skickades in och vinnarna har korats av en välrenommerad jury från åtta europeiska länder.

– Artists Caught by [Umeå] uppnådde en mycket konkurrenskraftig nivå, speciellt inom foto- och designkategorin. Att delta som domare var en inspirerande upplevelse och jag är stolt över att se att finalisterna representerar andan i vår region så väl, säger Demian Horst, programansvarig på Designhögskolan i Umeå och en av jurymedlemmarna.

Priset som består av 3000 euro kommer att delas ut under en VIP-middag 1 februari 2014 i Umeå när den officiella invigningen av kulturhuvudstadsåret sker.

Se de vinnande bidragen här: caughtbyumea.se

Medlemmarna i juryn: caughtbyumea.com/jury

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Vinnarna i Artists Caught by [Umeå] utsedda