Publicerat 8 januari, 2014

Berättelser från Västerbotten sökes

Bär du på en berättelse? Under 2014 finns chansen att få den publicerad! Projektet Umeå skriver / Skellefteå skriver ska locka fram de där skrivna berättelserna som gömmer sig i skrivbordslådor och datorminnen i bygderna i hela Västerbotten.

Det är många som skriver i länet. Digitalt, på papper, eller i tanken. Berättelserna finns där, en del bubblar upp men det mesta ligger under ytan. Från Skellefteå sprider sig nu succén Skellefteå skriver och utökas med grannregionen Umeå skriver. Alla skrivare, nya som erfarna, unga som gamla, blyga som vågliga uppmanas att lämna in kortnoveller som under Littfest 13-15 mars i Umeå respektive Berättarfestivalen 24-30 mars i Skellefteå kommer att få möta sin läsare.

Projektet Det litterära Västerbotten, som drivs av Region Västerbotten och Länsbiblioteket i Västerbotten, och Umenejdens skrivare går nu in som samarbetspartners till Skellefteå skriver för att stödja och sprida information om denna utökade möjlighet till publicering för Västerbottens skrivare och skribenter.

Som projektledaren för ”Skellefteå skriver” Berith Juvonen uttrycker det:
– Det finns så många berättelser under ytan som förtjänar att komma upp, så många berättare som aldrig kommer till tals, så många ord som aldrig skrivs för att självförtroendet inte finns, så många tankar och känslor som aldrig sprids för att det inte efterfrågas, eller för att modet inte räcker till. Men vilken kraft som ligger i orden och att få uttrycka dem. Att få beröra någon annan, se någon annan le eller bekymrat rynka pannan. Att lämna något kvar i en annan människa.

– Jag tycker det är utmärkt att vi genom detta samarbete nu också får ett Umeå skriver, säger Carl Axel Gyllenram, projektledare för Det litterära Västerbotten. Och det är viktigt att betona att denna möjlighet till publicering står öppen för alla skrivare och skribenter i länet. De väljer själv om de vill skicka sin novell till Skellefteå skriver eller Umeå skriver.

Så här fungerar Umeå skriver / Skellefteå skriver: Varje inlämnad novell blir en egen liten bok och trycks i ett antal exemplar. Novellböckerna delas därefter ut gratis i en eller flera boklådor under Littfest respektive Berättarfestivalen.

Sista dygn för inlämnande är för Umeå: 5 februari 2014 och för Skellefteå: 12 februari 2014. Mer information finns på www.litteraravasterbotten.se.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Berättelser från Västerbotten sökes