Publicerat 29 januari, 2014

Europas kulturklimat granskas av poeter på Littfest

Årets Littfest i Umeå lyfter viktiga frågor om det rådande kulturklimatet i Europa. 32 poeter från 16 länder har bjudits in till sammankomsten Textual Territories – under två dagar och tre nätter speglas Europas kultur och politik genom poesin.

Sergey Shabohins exposition What’s the Point of Poetry kommer utgöra fonden för ett flertal seminarier om poesins ställning idag, om dess uttryckssätt och dess mer ideologiska funktioner. Utställningen flygs upp från Literaturwerkstatt Berlin, tillsammans med institutionens grundare och direktör Dr Thomas Wohlfahrt. På plats i Umeå finns också flera av de poeter som medverkat i dess framtagande, tyska Sabine Scho, makedoniern Nikola Madzirov, portugisiske José Mário Silva, österrikiska Sophie Reyer samt tjeckiske Ond?ej Buddeus.

– Vi är stolta och nöjda över att lyckas samla några av sina respektive hemlands, inte nödvändigtvis mest namnkunniga, men absolut mest intressanta och aktuella poeter, berättar Erik Jonsson, koordinator för Littfest. Och det är inte bara författarna själva som kommer finnas på plats, utan även representanter för viktiga institut och förlag runt om i Europa.

Inom programmet för Textual Territories bjuds också scensamtal och läsningar med några av nordens finaste författare, såsom Katarina Frostenson, Sjón, Linn Hansén och Athena Farrokhzad (bilden), och gästspel från Riga, Slovenien, Uleåborg samt från det legendariska brittiska bokförlaget Bloodaxe Books som genom Neil Astley, John Agard, Grace Nichols och Imtiaz Dharker får oss att vända blicken även mot kolonierna.

Mot kolonierna vänder sig också forskarna Peo Hansen och Stefan Jonsson som talar om Eurafrika och den Europeiska unionens koloniala rötter. Detta följs upp av ett djuplodande samtal mellan den smått legendariske politikern och författaren Jörn Donner och Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg, tänkt att kretsa kring den framväxande populismen inom kulturen och politiken. Littfest avslutas med att Åsa Moberg talar om ett extremt och livsfarligt sätt att värma vatten – kärnkraften.

– Det är minst lika viktigt att fråga sig vad författare och kulturarbetare kan göra för samhället, som vad samhället kan göra för författarna, förklarar Patrik Tornéus koordinator och ordförande i Föreningen Littfest.

Redan släppta namn till Littfest 13-15 mars 2014 är bland andra Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger, Sofi Oksanen, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren, Emil Jensen, Niilas Somby, Yoko Tawada och Rita Mestokosho. Biljetterna till Littfest finns att köpa på Bokcafé Pilgatan, Din Bok samt h:ström – antikvariat och bokhandel i Umeå samt via Biljettcentrum. Det fullständiga programmet släpps 30 januari.

Läs också: Nu är hela programmet för Littfest klart

Mer information: www.littfest.se

Bilden: Athena Farrokhzad. Copyright/fotograf: Khashayar Naderehvandi / Albert Bonniers Förlag.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Europas kulturklimat granskas av poeter på Littfest