Publicerat 23 januari, 2014

Flygande start av invigningen

Österrikiska Ars Electronica Futurelab specialiserar sig på formationsflygningar med så kallade quadrocoptrar – radiostyrda helikoptrar med fyra rotorer. I kulturhuvudstaden Umeå väntar en ny kall utmaning för gruppen som är en del av invigningsshowen Burning Snow.

Räkna med en flygande start av kulturhuvudstadsåret i Umeå den 1 februari när Ars Electronica Futurelab från Linz i Österrike förgyller en del av invigningsceremonin med sina radiostyrda quadrocoptrar.

Företagets spektakulära Spaxel-uppvisningar (som de själva benämner sina quadrocoptrar) är hett eftertraktade över hela världen och de har bland annat deltagit med sin ”helikoptersvärm” på festivaler och galapremiärer i London, Bergen, Ljubljana och Queensland Australien.

Nu är det dags för umeborna att få se en sådan show med egna ögon, när Ars Electronica är med som en av flera delar under invigningsceremonin Burning Snow som regisseras av Sven Sören Beyer och hans phase7-team from Berlin. Det här är det andra samarbetet mellan Ars Electronica och phase7.

– Att flyga en svärm quadrocoptrar i minusgrader är en utmaning i synnerhet när det gäller att hantera batterierna. Efter omfattande tester i frysrum med 20 minusgrader och testflygningar i Umeå vid 15 minusgrader är resultaten mycket positiva. Svärmflygningen i Umeå är möjligen den allra första i sitt slag i sådana här temperaturer, säger Chris Bruckmayr, Spaxel-affärschef för Ars Electronica.

Spaxel-enheterna synkroniseras och koreograferas i förväg via datorer. Varje maskin är utrustad med led-belysning vilket mot en mörk himmel kan ge ett mycket effektfullt resultat.

I september 2012 slog gruppen dessutom världsrekord när de genomförde en helautomatisk formationsflygning utomhus med totalt 49 stycken quadrocoptrar i luften samtidigt.

Läs mer om Ars Electronica Futurelab

Följ förberedelserna inför Umeå2014-invigningen på invigningsbloggen!

Foto: Ars Electronica

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Flygande start av invigningen