Publicerat 13 januari, 2014

Frimärken uppmärksammar kulturhuvudstäderna

Posten ger den 16 januari ut två frimärken som presenterar Europas kulturhuvudstäder 2014, Umeå och Riga. Frimärkena ges ut i samarbete mellan Posten och Post Latvia. Motiven är två nybyggda kulturbyggnader med spännande arkitektur, Bildmuseet i Umeå och Lettlands Nationalbibliotek i Riga. Samma dag signeras frimärket av den Umeåbaserade designbyrån som skapat motivet.

– Jag är väldigt stolt över att Umeå är Europas kulturhuvudstad 2014, och det är fantastiskt att det nu finns ett frimärke som pryds av Bildmuseet och av den stiliserade samiska flaggan, säger Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande för Umeå kommuns kulturhuvudstadsutskott.

Frimärkena har i samråd med Post Latvia utformats av den Umeåbaserade designbyrån SGC&LLLL med Samuel Grönlund, Hugo Sundkvist och Erik Olofsson. Symbolen för Umeå kulturhuvudstad återfinns på förstadagsbrevet och i poststämpeln för detta.

Eftersom frimärkena ges ut i samarbete mellan Posten och Post Latvia visas också Bildmuseet i Umeå på ett lettiskt frimärke. Motivet på Riga-frimärket är Lettlands nationalbibliotek i Riga, kompletterat med Rigas stadsflagga stiliserad.

De svenska frimärkena Umeå-Riga kulturhuvudstäder har tryckts i offset vid PostNords Frimärkstryckeri Stockholm. Förpackningen är rulle (en rulle för Umeå-frimärket och en rulle för Riga-frimärket). Valören är 12 kr, för utrikes hälsningar och brev eller för litet tyngre inrikes försändelser.

Frimärkena Umeå-Riga kulturhuvudstäder lanseras den 16 januari 2014 och finns då att köpa hos Postens ombud och på Postens hemsida www.posten.se/frim

Akademibokhandeln Åkerbloms på Östra Rådhusgatan 6 i Umeå är ett av Postens ombud. Där kan man köpa frimärken och filateliprodukter som förstadagsbrev, samt få frimärkena stämplade med en speciell minnespoststämpel. Illustrationen i denna är symbolen för Umeå kulturhuvudstad.

Den 16 januari 2014 klockan 12.30–13.30 kommer Samuel Grönlund och Hugo Sundkvist på designbyrån SGC&LLLL att vara på plats i bokhandeln för att signera frimärket.
Samma dag, kl 10-16 finns även Umeå Frimärks- och Vykortsförening på plats i bokhandeln. Föreningen kommer bland annat att presentera äldre vykort med motiv från Umeå.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Frimärken uppmärksammar kulturhuvudstäderna