Publicerat 17 januari, 2014

Japanska inslag under Littfest 2014

Många internationella författare kommer till Littfest, som arrangeras 13-15 mars 2014. Det blir bland annat elva programpunkter med japansk anknytning.

Direkt från Japan kommer ambassadör Lars Vargö, Sveriges ledande haikuexpert, för att föreläsa om haikun. Vargö får resesällskap av den unge poeten Joh Tachibana vars hip-hop-orienterade uppläsningar gjort honom till ett känt namn inom den innovativa Tokyoscenen. Littfest introducerar också Ikuo Matsuda, grundare av Yokohama Comic School, som besöker Littfest och Sverige för första gången. Under Matsudas regi kommer festivalen arrangera tre dagar med mangaworkshops. I anslutning till detta kommer även mangaexperten Simon Lundström att föreläsa om den japanska konstformen.

Från Berlin kommer Yoko Tawada (bilden), som hör till sin generations stora författare. Tokyofödda Tawada har hyllats i kräsna tidningar som The New Yorker, rest jordens litteraturfestivaler runt, vunnit dussinet litterära priser och utgivits på lika många språk. I sitt författarskap betraktar hon ofta Tyskland som ett främmande outforskat land och låter läsaren se Europa och våra kulturella seder som för första gången. Samtalet med Yoko Tawada kommer äga rum lördag 15 mars på Littfest stora scen och ledas av kritikern Yukiko Duke.

De japanska programpunkterna på Littfest är resultatet av ett samarbete med organisationen EU JapanFest. De har sedan 1993 utvecklat och finansierat kultursamarbete mellan Japan och Europas kulturhuvudstäder, med stöd av japanskt näringsliv.

Tidigare släppta namn till Littfest 2014 är bland andra Nawal El Saadawi, Suzanne Brøgger, Sofi Oksanen, Kerstin Ekman, Torgny Lindgren, Emil Jensen, Niilas Somby och Rita Mestokosho.

Mer information: www.littfest.se

Bilden: Yoko Tawada. Foto: jlggb. Creative Commons: Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) / Beskuren.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Japanska inslag under Littfest 2014