Publicerat 22 januari, 2014

Legendariskt danskompani för första gången i Sverige

Vad händer om man klämmer in muskulösa manliga dansare i en klassisk balett-tutu och tåspetsskor? Svaret är Les Ballets Trockadero de Monte Carlo. Danskompaniet som charmat hela världen med sina humoristiska tolkningar av klassiska balettstycken gästar nu för första gången i Sverige med Riksteatern.

Les Ballets Trockadero de Monte Carlo bildades i New York 1974, och det manliga kompaniet parodierade och utmanade från allra första början klichéerna inom klassisk balett och framförde både de manliga och kvinnliga rollerna i klassiska balettstycken. Kompaniet dansade till en början för en mycket smal publik på små scener, långt från Broadways huvudgator, men det dröjde inte länge förrän den stora publiken fick nys om de tekniskt briljanta dansarna. Kompaniet har sedan 1974 gjort många bejublade turnéer runt om i hela världen, sedan starten besökt över 500 städer i 33 länder med sina tåspetsskor och är i dag en riktig kritiker- och publikfavorit. Och nu har alltså turen äntligen kommit till Sverige och Riksteaterturné!

Sverigepremiären äger rum torsdag 23 januari 2014 i kulturhuvudstaden Umeå och det är Umeå teaterförening som arrangerar premiären.

– Vi kände direkt att Les Ballets Trockadero de Monte Carlo var som klippt och skuret för oss, säger Eva Lindau som är producent i Umeå teaterförening. Dels finns ett stort intresse för dans i Umeå och dels efterfrågas klassisk balett samtidigt som kompaniets subkulturella rötter tilltalar Umeåpubliken. Men föreställningen passar även dem som bara vill gå ut och har en rolig kväll, säger hon.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Legendariskt danskompani för första gången i Sverige