Publicerat 23 januari, 2014

Skolorna uppmärksammar Umeå2014-invigningen

Skolan i Umeå synliggör kulturhuvudstadsåret och dess invigningshelg, det blir till exempel samiskt influerad skolmat fredag den 31 januari 2014.

– Vi vill att alla barn och unga i våra förskolor och skolor ska känna till att vi går in i kulturhuvudstadsåret, säger Madelene Edlund, Samordnare av Skapande Skola i Umeå kommun.

Förskolor och skolor kommer att synliggöra kulturen, året och själva invigningshelgen på olika sätt. Exempelvis har några skolor valt uteaktiviteter med grillning och tända eldar. Det finns exempel på specialskriven fanfar, snöskulptur, broderi, måleri, kinesisk dansuppvisning och en kommande musikal.

– Många aktiviteter som tar plats ute på skolor och förskolor är inspirerade av vad som sker under själva den stora kulturhuvudstadsinvigningen, säger Madelene Edlund.

Samiska influenser till skollunch
Då de samiska årstiderna sätter ramar och delar in kulturhuvudstadsåret, tar vi in samiska influenser i skollunchen på alla skolor och förskolor den 31 januari. Det blir renskavsgryta med potatismos/kokt potatis och rårörda lingon. Som vegetariskt alternativ erbjuds rotsaksgratäng med svamp.

Läs mer om aktiviteterna i skolor och förskolor

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Skolorna uppmärksammar Umeå2014-invigningen