Publicerat 21 januari, 2014

SM-veckan blev en succé

SM-veckan 2014 i Umeå är nu avslutad och med facit i hand blev det precis den folk- och idrottsfest som arrangörerna hade hoppats på.
– Uppskattningsvis har vi haft närmare 50 000 besökare under arrangemanget och det är nästan det dubbla tidigare publikrekordet, säger Outi Krekula, projektledare för SM-veckan i Umeå.

Idag syns efterdyningarna av SM-veckan. Flaggor halas ner, arenor återställs och en stolthet infinner sig efter att Umeå genomfört en av Sveriges största idrottsfester. Både arrangörer, tävlande, publik och den egna organisationen är väldigt nöjda med resultatet.

Umeåpubliken skapade en fest
– Det är så härligt att Umeåborna och hitrest publik valde att komma till arenorna och se tävlingarna och mästarna på nära håll. Det har gett arrangemanget en otrolig inramning, vilket både aktiva och arrangörerna har peppats av. Det visar också vilken fantastisk idrottsstad Umeå är, säger Krekula.

Vilka effekter kan väntas
Redan nu kan motionärer, allt från unga till pensionärer, ses i skidspåren på Gammlia, samma skidspår som senast igår användes av Sveriges absoluta elit. Att förbättra idrottsförutsättningar i Umeå är en av många effekter som väntas komma av arrangemanget.
– Vi har, förutom att vi fått testa våra arenor till max, också värvat en otrolig kunskap både inom Umeå kommun och i Umeås föreningsliv. Det är kunskap som kommer att bli väldigt mycket värd inför framtiden, säger Krekula.

Vad blir slutsumman
–Att det kostar att arrangera den här typen av stora evenemang är ingen hemlighet, men det vi får tillbaka är värt otroligt mycket. Allt kan nog inte mätas i kronor nu på direkten, men på lång sikt kommer det här hjälpa Umeå att locka fler evenemang och hjälpa oss att växa som idrottstad då kompetensen i föreningarna höjs och de aktiva är nöjda med förutsättningar som vi kan erbjuda. Man ska heller inte underskatta den gemenskap som ett sådant här arrangemang medför i staden. Under SM-veckan har allt ifrån skolor till universitet till näringsliv och andra samarbetspartners varit involverade, säger Krekula.

Ett exempel är det skolprogram som genomfördes i samarbete med Västerbottens museum och projektet SKI Umeå. Under tre dagar fick nästan 1000 elever uppleva allt från tefatscurling till skidhistoria och mingel med BRIS. Självklart fick de också se och inspireras av alla idrotter som SM-veckan bjöd på.

Vill göra om det igen
Just nu pustar staden ut efter kraftansamlingen, men att Umeå är redo för fler arrangemang råder det inget tvivel om. Redan om två veckor väntar den stora kulturhuvudstadsinvigningen och vad gäller idrottsevenemang så säger Outi så här:
– Det här vill Umeå absolut göra om igen! Jag är otroligt stolt över det sätt alla inblandade har genomfört SM-veckan på.

Foto: Carl Sandin

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | SM-veckan blev en succé