Publicerat 13 februari, 2014

8 årstidsfilmer om det samiska

I två år har filmaren Oskar Östergren arbetat på åtta kortfilmer – en för varje samisk årstid. Utöver att visa årets växlingar så är filmerna personporträtt på åtta samiska kreatörer. Nu är filmerna klara.

Filmprojektet 8 årstider – 8 filmer har pågått sedan februari 2012, då kulturföreningen Hijven i Tärnaby fick en kulturskjuts från Umeå2014 för att genomföra en förstudie. Målet med kortfilmerna var att informera om samisk kultur via olika konstuttryck, återspeglade genom de åtta samiska årstiderna.

Totalt porträtteras fyra kvinnor och fyra män i årstidsfilmerna – var och en är nytänkare inom sin konstform ur ett samiskt perspektiv. Naturen är en viktig inspirationskälla och förhoppningen har hela tiden varit att filmerna ska fungera som en slags brygga till Europa – där intresset för det nordliga urfolket är stort.

Pustar ut
Den första filmen är helt klar och har redan hunnit visas för nyfikna på en mässa i Paris. Nu återstår endast lite finputsning på de kvarvarande filmerna. Projektledare för filmen är Oskar Östergren som till vardags arbetar på Bautafilm AB. Att den två år långa resan snart är slut är inget han är vemodig över – snarare tvärtom.

– Oj, det känns bra eftersom klippningen har varit mer tidskrävande än jag planerat. Det har samtidigt varit ett fantastiskt kul projekt eftersom jag bokstavligen bor vid fjällets fot utanför Tärnaby och nästan alltid är ute i naturen. Jag har ”bara” sett till att få med mig kameran då vädret har varit intressant, och jag har samlat på mig massor med material så det är svårt att välja bort vid redigeringen!

Vad har varit den största utmaningen under projektets gång?

– Att tajma inspelningarna av de medverkande till den årstid som de skall representera. Även att göra filmerna bara 5 minuter långa är svårt, man vill berätta mer egentligen. Men det formatet är ändå det bästa för projektet eftersom filmerna primärt skall visas på webben, säger Oskar Östergren.

Och det roligaste?

­– Att samtala med konstnärerna och åter lyssna på dem då jag redigerat ihop filmerna.

Vad ligger på agendan nu?

– Jag jobbar ju på Bautafilm, så vi har massa spännande projekt på gång, både dokumentärfilmer och spelfilmer. Jag gör mer jobb som producent nu och har förmånen att samarbeta med filmare som Linda Västrik, Håkan Berthas och Amanda Kernell i deras kommande produktioner!

Samtliga årstidsfilmer kommer att presenteras på Umeå2014.se men kommer även att visas i olika lämpliga sammanhang i samband med kulturhuvudstadsårets årstidsinvigningar.

Bilden: Oskar Östergren på Väretsfjället en vårvinterdag 2013. Foto: Nina Andersson

Årstiderna och dess konstnärer:
Daelvie (Vin­ter): Monica Ed­mond­son, glas­konst
Gïjre-daelvie (Vår­vin­ter): So­fia Jannok, mu­sik
Gïjre (Vår): Ola Stin­ner­bom, scen­konst
Gïjre-giesie (Vårsommar): Oliver Is­ra­els­son, slöjd
Giesie (Som­mar): An­ders Sun­na, bil­dkonst
Tjaktje-giesie (Höst­som­mar): Lena Sten­berg, foto/in­stal­la­tion
Tjaktje (Höst): Lena Lun­din Skott, slöjd
Tjaktje-daelvie (Höst­vin­ter): To­mas Col­bengt­son, gra­fik/glas­konst

Här under kan ni se den första årstidsfilmen, Daelvvie.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | 8 årstidsfilmer om det samiska