Kristin Amparo och Cleo

Publicerat 27 februari, 2014

Årstidsinvigning – Gijrradálvvie

Gijrradálvvie (Vårvinter)
28 februari – 29 april | Uppvaknandets årstid

Jojk, performance, samisk sång och norrländsk hiphop. Olika konstformer och musikgenrer möter varandra när Umeå2014 inviger årets andra årstid (Gijrradálvvie). Showen äger rum lördag 1 mars klockan 18.00 på Rådhustorget. Medverkar gör bland andra Cleo och Kristin Amparo med producentduon Broke ‘n Tipsy, som går ihop med Sofia Jannok och framför ett uppträdande med nyskriven musik skapad exklusivt för invigningen av Gijrradálvvie.

– Vi har valt att gå ihop och skriva under temat uppvaknande och kommer att berätta historier från våra olika perspektiv och liv. Våra berättelser lyfter frågor om utanförskap, förtryck och rasism, men även feminism och en positiv strävan, säger Nathalie ”Cleo” Missaoui.

Uppträdandet kommer att vara unikt, storslaget och beröra teman som väcker starka känslor hos åskådaren. Med musik och visuell estetik vill de förmedla aktuella ämnen som berör.

Konferencier är Jörgen Stenberg, samisk musiker, som även medverkar med sitt band.

– Vi fortsätter på den väg vi har börjat, med en uttalad samisk inramning med en koppling till andra delar av Umeås kulturliv, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå2014.

Läs mer om alla medverkande:

JÖRGEN STENBERG
Jörgen Stenberg från Malå är en av Västerbottens mest välrenommerade jojkare och är etablerad inom genren. På årstidsinvigningen av Gijrradálvvie kommer han att fungera som både konferencier och musiker. Tillsammans med sitt band och övriga gäster kommer han att bjuda på en upplevelserik och gränslös musikalisk resa utöver det vanliga. Jörgen Stenberg har även representerat Umeå2014 vid tidigare tillfällen, bland annat förra sommaren då han gjorde ett uppskattat gästspel på Rigas sång- och dansfestival.

PERFORMANCEAKTEN BURST
BURST är ett performance av konstnärerna Sofia Breimo och Johannes Blomqvist. Tillsammans med 20 Umeåbor välkomnar BURST vårvintern med en stor ceremoni mitt på Rådhustorget. Blått ljus fyller scenen, snörök och darrande kroppar. Det blir en atmosfärisk och kroppslig performance-ceremoni som på ett högtidligt och poetiskt sätt visar kraften och styrkan i årstidsförändringarna.

MARIE-LOUISE RÖNNMARK
Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet inviger årstiden.

FATTA
FATTA är en lösningsfokuserad kampanj för en ny syn på sex som startades av Crossing Boarders och Femtastic under våren 2013. Kampanjen har fått en enorm medial, kulturell och politisk genomslagskraft både i Sverige och i övriga världen. Under årstidsinvigningen kommer Cleo, Kristin Amparo och Nasteho Osman uppträda för FATTA-kampanjen.

QUEENS OF NORRLAND
Queens of Norrland arbetar för att öka möjligheten för unga tjejer att ta sig in och ta plats i mansdominerande aktiviteter. De har bland annat släppt en bok på ämnet och håller även i workshops och ger föreläsningar. Fanny Zingmark och Cecilia Renlund, två av initiativtagarna, kommer att medverka på invigningen av Gijrradálvvie.

MAKE EQUAL
Make Equal finns för dig som är ung och brinner för jämställdhet. Ida Östensson, grundaren av Crossing Boarders, kommer under årstidsinvigningen att berätta mer om hur ungdomar kan förverkliga sin bästa jämställdhetsidé. Crossing Boarders jobbar för ett inkluderande samhälle och vill förändra maktstrukturer för att skapa nya möjligheter för icke-privilegierade grupper.

CLEO & KRISTIN AMPARO MED BROKE ’N TIPSY + SOFIA JANNOK
Cleo & Kristin Amparo är en unik duo inom svensk hiphop och soul. Med rötterna i Nordafrika, Colombia, svensk jazz och norrländsk hiphop trampar dessa kvinnor helt ny mark med sin musik. Cleos magiska energi när hon spottar verser rimmar perfekt med Kristin Amparos djupa och gränslösa soulröst. Tillsammans med producentduon Broke ‘n Tipsy har de släppt kritikerrosade EP:n “Vem e han”.
Svensk-samiska artisten Sofia Jannok är en stark förespråkare för samernas rättigheter och status i norra Sverige och gjorde succé på umeälvens is under Umeå2014:s invigningsceremoni Burning Snow. Sofia Jannoks musikaliska uttryck ger en känslofylld och storartad upplevelse i gränslandet mellan modern indiepop och tidlös urkraft.

Samiskt kunskapsspår
I samband med invigningen av Gijrradálvvie lanserar Umeå2014 även ett samiskt kunskapsspår. Umeå2014 vill tillsammans med samiska representanter arbeta för att öka kunskapen hos medborgarna om det unika samiska kulturarv som Umeå har.

I samband med årstidsinvigningen visas även filmen Gïjre-daelvie av filmaren Oscar Östergren som skapat åtta årstidsfilmer – en för varje samisk årstid.

Glashuset är öppet kl. 16.00–20.00
Välkommen in och lär dig mer om årstiden Gijrradálvvie. Vi bjuder på kaffe. Mellan klockan 19.00 och 20.00 kan du träffa de medverkande från årstidsinvigningen i Glashuset.

Bilden: Kristin Amparo och Cleo. Foto: Olov Tegby Frisk

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Årstidsinvigning – Gijrradálvvie