rollerderby1

Publicerat 27 februari, 2014

Hårt spel och laganda på rullskridskor

Föreningen Umeå Roller Derby får en kulturskjuts av Umeå2014 för att genomföra heldagsevenemanget Radical Rookie Rebellion i Umeå i maj 2014. Det handlar om en hård sport som är specifikt riktad till kvinnor.

Roller derby är en fullkontaktsport för kvinnor som kombinerar en konståkares avancerade teknik med hockeyns hårda spel. Sporten utövas på en oval bana, på klassiska rullskridskor, och är ganska ny i Sverige. Men den växer snabbt, många lag är nystartade och har begränsade möjligheter att spela matcher.

– Vi ska bjuda in spelare från hela Sverige till ett heldagsevenemang i Umeå. Vår målgrupp är de som inte haft möjlighet att spela match tidigare, eller de som spelat match en eller två gånger men som fortfarande är ganska nya, säger Maurine Filip från föreningen Umeå Roller Derby.

Umeåföreningens medlemmar kommer att genomföra arrangemanget i samarbete med andra rollerderbyföreningar i Sverige. Inom sporten finns en djupt rotad ”do it yourself-kultur”.

– Roller derby bygger på en väldigt speciell kultur, där laganda och gemenskap präglar de hårdaste av tävlingar, säger Maurine Filip. Vi lyckas även fånga upp och motivera tjejer till att träna lagsport i en ålder (16+) då de annars brukar sluta med sådana aktiviteter.

Föreningen Umeå Roller Derby får en kulturskjuts på 20 014 kronor av Umeå2014 för att genomföra evenemanget, som planeras äga rum i maj 2014.

Foto: Patricia Kranenberg. Creative Commons: Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Hårt spel och laganda på rullskridskor