matarstid2

Publicerat 28 februari, 2014

Receptet för vårvintern, uppvaknandets årstid

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet uppmärksammar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den andra rätten är fyllda köttfärsjärpar med tillbehör.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om vårvintern, uppvaknandets tid:
Dagarna tänjs med ett ripsteg om dagen, väcker till liv, istapparna droppar, brister i glädjetårar, uppvaknandet framkallar rörelse, de väntande renvajorna som bär det nya livet inom sig, blickar mot nordväst, medan jordens längtan till uppvaknandet föser undan snötäcket. Renvajorna vet, snart är det dags att återvända till samma barfläckar som tagit emot hennes kalvar år efter år.

Studenten Britta Agerhälls tankar om årstiden och receptet:
”Den ugnsrostade palsternackan symboliserar istappar, vars smältande glädjetårar består av örtolja. De fyllda järparna står som symbol för de väntande vajorna som söker sig mot den begynnande grönskan. Grönska som sakta föser undan vinterns snötäcke, på tallriken i form av potatis- och rotsellerimoset.”

Receptet:

Fyllda köttfärsjärpar med örtolja, rostad palsternacka och potatis- och rotsellerimos
(4 portioner)

Örtolja
½ dl rapsolja
2 tsk riven pepparrot på tub
2 tsk persilja
½ citron, skal och saft
ev. salt

Rostade palsternackor
4 st palsternackor
1 tsk olja
en nypa flingsalt

Fyllda köttfärsjärpar
400 g köttfärs
1 dl mellanmjölk
3 msk ströbröd
1 gul lök
2 ägg
1 msk oxfond
½ msk soya
½ tsk svartpeppar
1 msk finhackad persilja
100 g kaffeost (eller Halloumiost)

Potatis- och rotsellerimos
800 g mjölig potatis
150 g rotselleri
½ dl mellanmjölk
25 g smör
1 tsk salt

Så här gör du:

Örtolja

  1. Mixa ihop samtliga ingredienser och smaka eventuellt av med salt.

Rostade palsternackor

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala palsternackorna och dela på längden i fyra delar.
  3. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och vänd runt dem i olja och flingsalt.
  4. Rosta palsternackorna mitt i ugnen i ca 30 minuter, eller tills de är mjuka och har börjat få lite färg.

Fyllda köttfärsjärpar

  1. Blanda mjölk och ströbröd. Låt svälla ett par minuter.
  2. Finhacka lök och blanda hastigt ihop ströbrödsröran, färs, lök, oxfond, soya, ägg och svartpeppar.
  3. Grovriv ost och blanda med persilja.
  4. Forma färsen till ungefär 4×6 cm avlånga järpar. Gör en skåra i mitten av varje järpe och fyll med ost- och persiljeröra.
  5. Stek järparna i 175 grader ca 20-25 minuter eller tills de är genomstekta och har fått en fin färg.

Potatis- och rotsellerimos

  1. Skala potatis och rotselleri. Halvera potatis och dela rotselleri i jämnstora bitar.
  2. Koka bitarna nätt och jämnt mjuka, ca 15 minuter, beroende på bitarnas storlek.
  3. Häll noga av allt kokvatten och krossa bitarna grovt.
  4. Värm upp mjölk, smör och salt.
  5. Vispa hastig ned mjölkblandningen i krosset och smaka av. Vispa inte för länge, då blir moset lätt klistrigt.

Servera med ruccolablad.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Receptet för vårvintern, uppvaknandets årstid