dalvierecept

Publicerat 10 februari, 2014

Receptet för vintern, vårdandets årstid

Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet firar kulturhuvudstadsåret genom att låta studenterna ta fram recept som är baserade på de åtta samiska årstiderna. Den första rätten är rotsellerisoppa med saffransolja.

När de skapat sina recept har studenterna utgått från Åsa Simmas beskrivningar av årstiderna. Så här skriver hon om vintern, vårdandets tid:
Jorden och marken vårdas av det tjocka snötäcket, under miljontals gnistrande snökristaller vilar hon, tar sig an det sköra betet som långsamt minskar. Den karga vintern vårdar renen med sin stränghet, genom långsamma rörelser rör sig renen, för överlevandets skull. Klövarna gräver sig ned i nästan metertjockt snölager för att komma åt laven. Den omhändertagande vintern ser varje dag till att överlevandet fortgår. Endast den lurvige vilar i sitt ide, den som ändå från skapelsens begynnelse välsignats med en lång vila, under den svåraste av årstiderna. Solen har vandrat tillbaka till det nordliga himlavalvet, skänker sitt hoppfulla ljus och vårdande strålar och snökristallerna gnistrar av tacksamhet.

Studenterna Angelica Nylanders och Emma Larsens tankar om årstiden och receptet:
”Vintern beskrivs i den samiska traditionen som Vårdandets tid. Kanske är det en tid då vi vårdar oss själva och andra, förbereder oss inför det kommande året. En soppa värmer och lugnar en vintertrött själ. Saffransoljan symboliserar solens vandring tillbaka till det nordliga jordklotet, ett hoppfullt ljus som sprider sig över det snötäckta landskapet.”

Receptet:

Rotsellerisoppa med saffransolja
(4 portioner)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk matolja
Saft från ½ citron
8 dl vatten
500 g rotselleri
1 dl grädde
Salt och vitpeppar

Saffransolja
1 dl neutral olja (till exempel raps-, solros-, majsolja)
0,5 g Saffran

  1. Stöt gärna saffran i en mortel och blanda med oljan. Värm upp litegrann (det får ej börja ryka om oljan) och låt stå och dra. (Om man inte vill värma oljan kan man blanda mortlad saffran och olja några dagar i förväg och låta stå och dra).
  2. Hacka lök och vitlök, fräs i olja på medelhög temperatur, tills löken är genomskinlig. Häll på vatten och koka upp.
  3. Skala och skär rotselleri i mindre bitar, lägg ned den i grytan. Tillsätt juicen från citronen. Koka i 15–20 minuter, rotsellerin ska vara helt genomkokt och mjuk.
  4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med grädde, salt och peppar.
  5. Servera soppan med några droppar saffransolja och ett gott bröd till.

Läs mer om projektet

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Receptet för vintern, vårdandets årstid