Publicerat 12 februari, 2014

Stort kulturintresse under inledningen av 2014

Kulturhuvudstadsåret har börjat och i kulturarenorna är det full fart. Föreställningar, utställningar och konserter avlöser varandra – och publiktrycket är högt.

bildspelinvigningshelgen

Facebook-album från invigningshelgen

– Vi är supernöjda, under invigningshelgen hade vi 5000 besökare på Västerbottens museum som gett oss otroligt mycket uppskattning. Det bästa betyget för oss är när besökare säger att de kommer tillbaka, och det märkte vi att de gjorde redan helgen efter, berättar Anki Berg, kommunikatör på Västerbottens museum.

Många besökare har varit nyfikna på det nyöppnade Sune Jonsson Center för dokumentärfotografi, som invigdes av kronprinsessan Victoria fredag 31 januari.

I samband med kronprinsessparets hemresa söndag 2 februari uttryckte de beröm för alla arrangemang som genomfördes under den tre dagar långa invigningshelgen. Kronprinsessan var mycket nöjd med programmet hon fått delta i. Programmet innehöll bland annat besök på Västerbottens museum, Konstnärligt campus, Arkitekthögskolan, utställningen Fair City och den officiella invigningsceremonin Burning Snow.

victoria_fredriklarsson
H.K.H. kronprinsessan Victoria vid Västerbottens museum under invigningshelgen. Foto: Fredrik Larsson

Klungan lockar storpublik
Intresset för teater- och humorgruppen Klungans föreställning På rätt sida om okej har varit stort.

De 25 föreställningarna utökades till 29 när biljetterna snabbt gick åt, och även extraföreställningarna sålde snabbt slut. Publik och recensenter har gett positiva utlåtanden till föreställningen med Klungans idérika och berättarglada tragikomik.

Välbesökt på Norrlandsoperan
NorrlandsOperan har under starten av 2014 genomfört tre större satsningar – Beethoven and Beyond, Sami Chinese Project och pågående Eugen Onegin.

– Kulturhuvudstadsåret har börjat intensivt för vår del, men det är riktigt kul. Alla föreställningar har spelat för fulla hus, vilket vi brukar ha i vanliga fall också, säger Kjell Englund, VD och konstnärlig ledare för NorrlandsOperan.

samichinese_andreasnilsson
Sami Chinese Project var ett internationellt scenkonstarbete som lockade många besökare till Norrlandsoperan. Foto: Andreas Nilsson

Startskott i regionen
Starten på kulturhuvudstadsåret har även märkts runt om i regionen. Inför invigningshelgen genomförde projektet River Stories startskott från Ammarnäs, Storuman, Sundsvall, Vasa och Luleå som gav konserter och föreställningar på ett tiotal platser i regionen. Under invigningshelgen sammanstrålade startskotten i Umeå under festivalen Midvinterjazz på Umeå Jazzstudio.

– Startskottet utanför Hembygdsgården i Ammarnäs lockade 100 personer i 33 gradig kyla, vilket var roligt. Men mest publik var det i Vännforsbäck där 400 personer besökte arrangemanget och tog del av konserten med Nicolai Dunger, Daniel Wikslund och Katarina Barruk, berättar Erik Palm, projektledare för River Stories.

Foto: Jonatan Stålhös

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Stort kulturintresse under inledningen av 2014