Publicerat 6 februari, 2014

Umefolk yngre och globalare än någonsin

Umeås kulturhuvudstadsår är nu igång och en av höjdpunkterna i februari blir folkmusikfestivalen Umefolk. Det blir en samlingsplats för folkmusikintresserade från hela Europa där musiken lika ofta skapas i improviserade möten i korridorerna som på scen. Festivalen med anor sedan 70-talet har i år ett yngre och globalare artistutbud än någonsin.

Några av höjdpunkterna under festivalhelgen blir countrybandet Abalone Dots, skivaktuella Lisa Lestander, Jonas Knutsson och Mats Öberg, guineanska sångerskan Fanta Yayo (bilden) med Afrotronics, premiären för det nybildade världsmusikbandet Sally Swag samt en familjesatsning med spelworkshop för barn och Troll med Kersti Ståbi och Erik Rydvall.

Umeuropa
Ett fyrtiotal unga musiker kommer till Umeå, många av dem lägerdeltagare vid slovenska Ethno Histeria. Tillsammans bildar de den högst tillfälliga ensemblen Umeuropa. Här finns musiker från Estland, Österrike, Frankrike, Spanien, Bulgarien, Sverige, Tyskland, USA, Portugal, Slovenien, Chile, Belgien, Nederländerna, Skottland, England, Tjeckien och Indien. Under fredagens konsert kommer både intima solon och små ensembler få plats liksom hela den färgsprakande orkestern på en gång.

Allspel
Den internationella närvaron blir påtaglig under Allspelskonserten som för tredje året i rad hålls i Idunteatern. Allspel är en gammal tradition från spelmansstämmor som i Umefolks tappning växt till en jättekonsert med över 300 artister på scen. Grundidén är dock intakt: Alla som vill får vara med!

Folk- och Världsmusikgalan
En årlig svensk folk- och världsmusikgala har hållts i olika städer sedan 2010. Detta kulturhuvudstadsår är det Umeås tur. Galan arrangeras av NorrlandsOperan i nära samarbete med Umefolk. Förutom fredagens galaföreställning som sänds direkt i Sveriges Radio P2 sker en mängd seminarier och en branchmässa under helgen både på operan och i Umeå Folkets Hus.

Umefolk arrangeras av Umeå Folkmusikförening och Studieförbundet Bilda.

Läs mer om Umefolk och Folk- och världsmusikgalan.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Umefolk yngre och globalare än någonsin