Publicerat 26 februari, 2014

Välbesökt spelkonferens

Det märks att temperaturen på spelutvecklingsfronten i Umeå stiger. Spelutvecklarkonferensen Gamedev lockade i år till sig närmare 100 deltagare som ivrigt knöt kontakter och lyssnade på föreläsarna.

GameDev är ett samarbete mellan FilmArc och Dohi Sweden, som för tredje året i rad arrangerar en konferens för spelutvecklare i den nordliga regionen vilket i praktiken omfattar norra Sverige, Finland och Norge. Syftet är att uppmuntra till samarbeten och utbyte av erfarenheter.

På tre år har konferensen vuxit från cirka 40 deltagare till att nu locka närmare 100 personer. Dessutom hölls i år en öppen extraföreläsning på Humlab-X, Konstnärligt campus dagen innan själva konferensen.

– Om vi räknar in den föreläsningen också skulle jag vilja säga att vi nu är uppe i 150 besökare, säger den mycket nöjda arrangören Johan Lundkvist på FilmArc.

Årets talare kom från flera olika länder: Johan Sjöberg från svenska Paradox (som för övrigt nyligen etablerat kontor i just Umeå), Lars Alin och Hans Eklund från North Kingdom i Skellefteå, Jussi Autio från Viima och Oulu Game Lab i Finland, Anjin Anhut från Berlin och Robin Hunicke från Los Angeles.

Många nyttiga råd till utvecklare
Just Robin Hunicke, som bland annat designat och producerat spel som The Sims 2 och Journey var den mest långväga gästföreläsaren. Hon delade friskt med sig av sina erfarenheter, så som att spelen måste intressera redan i ett tidigt skede. Hon berörde även vikten av design och att spel måste beröra emotionellt för att verkligen gripa tag i spelaren.

Föreläsarna pratade bland annat om konkreta strategiska råd till den som hoppas publicera spel själva, liksom berättande, speldesign och jämställdhetsperspektivet.

Det märktes också att intresset för spelutveckling i Umeå är på frammarsch. Även om konferensen främst riktade sig till spelutvecklare fanns även andra nyfikna på plats, så som representanter för branschorganisationen Dataspelsbranschen, investerare och universitetsstudenter.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Välbesökt spelkonferens