Publicerat 19 februari, 2014

Västerbottniska koreografer vänder hemåt

Under 2014 kommer ett antal koreografer/dansare som arbetat utanför länet att återvända hem till Västerbotten för att skapa nya projekt. Först ut är Skellefteå-sonen Mikael Marklund som vänder hemåt för ett residens och en föreställning i sin gamla hemstad.

Under residensperioden kommer han att arbeta fram ett nytt verk, She left you, som har premiär 14 mars i Skellefteå. För att göra sin stad mer delaktig i processen och möta publiken under arbetet bjuder han också in till öppet rep i Hallen, Nordanå den 6 mars.

Mikael Marklund har studerat vid Balettakademin i Stockholm och har sedan utbildat sig på PARTS, skola för moder dans i Belgien. Efter utbildningen har han arbetat i ett av världens främsta moderna danskompanier, Rosas. Nu vill han tillbaka till sina rötter, till Västerbotten och till sin hemstad Skellefteå.

She left you produceras i samarbete med danskonsulentverksamheten på NorrlandsOperan med stöd av Region Västerbotten och Kultur Skellefteå. Föreställningen skapas i residens på Kultur Skellefteå.

Om Hemvändarprojektet
Västerbotten har en stark tradition inom dansen. Många fantastiska begåvningar har fostrats och utvecklats i västerbottnisk mylla. Under 2014 ser vi fram emot att återfå näringen av dessa starka danskonstnärer som spritt sig runtom i hela världen. Bland annat blir deras uppdrag att skapa ett dansverk i en av Västerbottens städer/orter, tematiken är öppen för tolkning, skapandet ska ske i residens på en plats nära samhället och under processen ska dansarna ge workshops för skola eller allmänhet och visa repetitioner.

Senare under året kommer residens att genomföras av Viktoria Andersson i Saxnäs/Vilhelmina, Emelie Boman i Storuman/Tärnaby, Hanna Hedman i Skellefteå och av Catrin Jonasson, Hanna Maria Albertsson, Susanna Knutas & Eline Elestrand i Ånäset/Robertsfors.

Läs mer

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Västerbottniska koreografer vänder hemåt