Publicerat 24 februari, 2014

Yrkes-SM fyller Noliaområdet med rekordmånga yrken

27 tävlande yrken och 40 uppvisningsyrken, allt från billackerare till vårdyrken, deltar i Yrkes-SM i Umeå den 14-16 maj 2014. Under tre dagar fylls hela Noliaområdet, såväl ute som inne.

– Vi ser fram emot ett stort arrangemang. WorldSkills Sweden, WSS berättar att det aldrig tidigare varit så många yrken anmälda, berättar Katarina Sjöström, utbildningsstrateg, Region Västerbotten.
Klart är också att värdar för Yrkes-SM är radioprofilerna Carolina Miskovsky och Gerhard Stenlund.

Vinnare tävlar i Frankrike och Brasilien
– Yrkes-SM är högintressant för hela norra Sverige då intresset för praktiska gymnasieutbildningar har minskat trots de goda möjligheterna till jobb i flera branscher, säger Katarina Sjöström, utbildningsstrateg Region Västerbotten.

Vinnarna av respektive yrkeskategori blir en del av Yrkeslandslaget som tävlar i EM i Lille i oktober samt i VM i Sao Paulo 2015.

Digert program för både vuxna och unga
Utöver tävlingarna genomförs en rad konferenser och seminarier för bland annat studie- och yrkesvägledare och för skolchefer och skolpolitiker om aktuell skolpolitik.

För besökande ungdomar erbjuds guidning av studenter från Studie- och yrkesvalsprogrammet vid Umeå universitet. I år deltar även gymnasiesärskolan för första gången inom bland annat vård och omsorg, handel, fastighet, matlagning och lantbruk samt en rad estetiska områden.

Yrkes-SM 2014 genomförs i samarbete mellan WorldSkills Sweden och Region Västerbotten, Nolia, Umeå kommun i samverkan med en rad andra kommuner i norr.

Läs mer på www.yrkessm.se

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Yrkes-SM fyller Noliaområdet med rekordmånga yrken