Publicerat 25 mars, 2014

40 år i kulturens tjänst

Det började 1974 med 4-5 sångare och ett piano. 40 år senare är Norrlandsoperan Sveriges mest kompletta scenkonstinstitution. Denna vecka firas det lite extra med en jubileumskonsert och tre dansverk.

– Det som för 40 år sedan lade grunden till Norrlandsoperan ”i all sin ynklighet” var ett riksdagsbeslut staten skulle svara för en del av kostnaden om kommun och landsting tog hand om resten, berättar Norrlandsoperans styrelseordförande Georg Andersson på en presskonferens.

1974 inledde den lilla musikteatern sin verksamhet och 1975 kom den första riktiga premiären, vilket blev Rossinis Italienskan i Alger. Därefter växte Norrlandsoperan sakta men säkert.  1984 var det dags att överta den gamla brandstationen som efter omfattande ombyggnationer stod klar redan samma år. Men även den lokalen blev till slut för liten, då Norrlandsoperan likt Umeå fortsatte att växa.

2002 invigdes den nuvarande operabyggnaden intill brandstationen på Operaplan, med en 480 platser stor operasalong samt konsertlokal med ytterligare 500 platser. I dag har Norrlandsoperans scenkonsthus inte bara en egen symfoniorkester utan också avdelningar för opera, dans, musik och konst. Det finns dessutom flera återkommande arrangemang, så som MADE-festivalen och jazzfestivalen.

– Norrlandsoperan är i dag Sveriges mest kompletta scenkonstinstitution och det ska vi vara mycket stolta över, säger Kjell Englund som sedan 2009 är Norrlandsoperans vd och konstnärlige ledare.

Veckolångt firande
Det är ingen tvekan om att Norrlandsoperan är en grundbult i Umeås kulturutbud, särskilt med tanke på det breda utbud av högkvalitativa verk som hittills presenteras i år.

– Norrlandsoperan har i hög grad medverkat till att Umeå är kulturhuvudstad, säger Georg Andersson under presskonferensen.

Egentligen firar Norrlandsoperan sina 40 år i kulturens tjänst under hela 2014, men just den här veckan firas det lite extra mycket.

En jubileumskonsert med pärlor ur operans 40-åriga historia hålls vid tre tillfällen, den 27, 29 och 30 mars. Här ges verk ur bland annat Läderlappen, Den flygande Holländaren, Turandot, Tosca och Otello. Solister är Norrlandsoperans Susanna Levonen, Kosma Rauner och Roland Samm.

Tre olika dansverk kommer även att visas, så som Fictional Copies av Björn Säfsten, barnföreställningen Drömmer jag av AliEn Dance Company, samt dansfilmen Ume år av Emelie Boman och Minna Lindahl.

Några ytterligare historiska detaljer går att läsa på Norrlandsoperans egen sida Jubileumsåret.

På bilden: Kjell Englund, Georg Andersson och Annika Wallin, Norrlandsoperan. Foto: Anders Magnusson

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | 40 år i kulturens tjänst