Publicerat 5 mars, 2014

Fotografernas Grammisgala till Sundsvall

Årets Bild, med prisutdelning, utställning och kringarrangemang, kommer till Sundsvall den 7-9 mars 2014 som en del av Sundsvalls satsningar under det europeiska kulturhuvudstadsåret Umeå2014.

Årets Bild är Sveriges största och mest prestigefyllda fototävling. Den arrangeras sedan 1942 av Pressfotografernas klubb och kan ses som dokumentärbildens motsvarighet till Grammisgalan. I år står Sundsvall som värd för både evenemanget och den efterföljande utställningen av årets vinnarbilder och multimediaproduktioner.

Årets bild har vuxit mycket de senaste åren.
– I år har 352 fotografer tävlat med totalt 4169 bidrag. Ur detta har vi sedan nominerat 30 fotografer i olika tävlingsklasser, däribland ”Årets Pressfotograf”, ”Årets Bild” och 14 andra kategorier, säger Ola Axman, ordförande i Årets Bild AB.

Prisutdelningen kommer att ske lördag 8 mars på Sundsvalls Teater. Att valet som arrangör föll på Sundsvall i år är ingen slump, då Sundsvall är en aktiv part under det Europeiska Kulturhuvudstadsåret i Umeå2014, och arbetar för att öka antalet kulturaktiviteter i år.

– Vi är stolta över att få vara värd för ett så stort, nationellt och massmedialt engagerande arrangemang som Årets bild. Vi är också glada att, efter prisutdelningen, kunna erbjuda sundsvallsborna att ta del av dessa fantastiska tävlingsbidrag som en del av vårt utökade kulturutbud under det europeiska Kulturhuvudstadsåret, säger Reinhold Hellgren, ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Sundsvalls Kommun.

Vinnarbilderna visas på Kulturmagasinet 9-16 mars. Programmet för Årets bild kommer, förutom prisutdelning, även att innehålla bland annat en debatt, en stipendieutdelning, och dessutom kommer bilderna från tävlingen att ställas ut under en vecka på Kulturmagasinet.

– Utställningen inleds med en vernissage den 9 mars klockan 12, och sen kommer bilderna att vara till allmän beskådan fram tills den 16 mars, berättar Petter Österlund, ansvarig för Fotomuseet på Kulturmagasinet i Sundsvall.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Fotografernas Grammisgala till Sundsvall