Publicerat 1 mars, 2014

Hiphop och jojk invigde vårvintern

Rådhustorget i Umeå fick ett uppvaknande med invigningen av kulturhuvudstadsårets andra årstid Gijrradálvvie, vårvinter. Ett 20-tal Umeåbor medverkade under performanceakten Burst, Jörgen Stenberg med band framförde rockinfluerad jojk och Cleo och Kristin Amparo fick publiken att gunga.

Se bilder från detta evenemang i vårt Facebook-album

Det är knappt en månad sedan Umeås kulturhuvudstadsår invigdes i ett kallt och snöfyllt Umeå. Sedan dess har snön tinat en aning, och vintern har övergått i vårvinter.

Drygt 1000 personer hade sökt sig till Rådhustorget under lördageftermiddagen den 1 mars för att ta del av årstidsinvigningsinvigningen. Showen inleddes med performanceakten Burst av konstnärerna Sofia Breimo och Johannes Blomqvist. Ett 20-tal Umeåbor iscensatte uppvaknandets årstid med facklor, rörelse, mjöl och vatten och vävdes ihop med musik av Jörgen Stenberg med band.

Rockinfluerad jojk
Marie-Louise Rönnmark, kommunalråd och ordförande i kulturhuvudstadsutskottet förklarade årstiden invigd och Jörgen Stenberg med band framförde två låtar, däribland den rockinfluerade jojken Kråkan. Challenging Power, ett av kulturhuvudstadsårets temaområden som handlar om att utmana maktförhållanden och lyfta frågor om norm och makt, präglade stora delar av årstidsinvigningen. Cleo, Kristin Amparo och Nasteho Osman fick publiken att gunga med låten ”FATTA” som var starten på kampanjen med samma namn som idag fått stort nationellt genomslag.

Fanny Zingmark och Cecilia Renlund som grundat projektet Queens Of Norrland berättade om boken de släppt som gymnasieelever och Ida Östensson, grundaren av Crossing Boarders, berättade om projektet Make Equal och hur kultur kan användas som ett verktyg för att nå ut med viktiga frågor.

Hiphop för allas lika värde
Cleo och Kristin Amparo med producentduon Broke ‘n Tipsy, avslutade showen tillsammans med musikern och jojkaren Sofia Jannok som bjöd på nyskriven musik skapad exklusivt för invigningen av Gijrradálvvie. Budskapet för låten var tydligt: allas lika värde. Tillsammans med ett 20-tal maskerade personer och barn i kolt avslutade de med knytna nävar höjda i skyn och orden ”kom ihåg att ge kärlek till varandra och inget annat”.

I samband med invigningen visades även filmen Gijre-daelvie av filmaren Oskar Östergren som skapat åtta årstidsfilmer – en för varje samisk årstid. Utöver att visa årets växlingar så är filmerna personporträtt på åtta samiska kreatörer och i Gijre-daelvie är det Sofia Jannok som porträtteras.

Foto: Oskar Sandström

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Hiphop och jojk invigde vårvintern