novp2

Publicerat 14 mars, 2014

Kristian Hallberg vinnare av Umeå novellpris 2014

Kristian Hallberg från Sundbyberg kammade hem 50 000 kr som förstapris för sin novell De döda hänger från taket. Fem andrapristagare fick 10 000 kr vardera. Samtliga pristagare publiceras i årets novellsamling.

Juryns motivering: ”Första pris går till Kristian Hallberg för novellen De döda hänger från taket för att den med mörk musikalitet besvärjer fram en serie väl valda stunder av mänskligt varande, som med sin detaljskärpa och rytmicitet blir både bild- och ljudspår i ett.”

I hård konkurrens med 745 andra noveller utsågs Kristian Hallberg till vinnare av en jury bestående av författarna Gunnar Balgård, Per Olov Enquist, Pamela Jaskoviak, Peter Kihlgård samt SR:s radioproducent Kerstin Wixe. Kristian mottog utmärkelsen på en prisgala fredag 14 mars i samband med Littfest 2014 (Umeås internationella litteraturfestival). Prissumman är 50 000 kronor.

Fem andrapristagare
Fem värdiga andrapristagare fick vardera 10 000 kronor och publiceras även de i årets novellsamling, som har blivit en variationsrik bukett av novellpärlor;
Mattias Edvardsson – Nattdjur
Tove Krabo – Ana kata riforam
Anna Lundholm – Och jorden var öde och tom
Maria Maunsbach – Irma och Inez
Oscar von Seth – Ensamvargar

Om Kristian Hallberg
Kristian Hallberg föddes 1982 i Malmö. Han bor i dag i Sundbyberg och är verksam som dramatiker. Kristian har skrivit och fått uppfört cirka trettiofem pjäser, bland annat på Unga Dramaten, Unga Radioteatern, Teater Galeasen och Norrbottensteatern. Han driver textprojektet Ur svenska hjärtans djupwww.svenskahjartan.se. Kristian debuterade med Klass 1 Rönnen 2012 på Rabén & Sjögren. Han inspireras ohämmat av idoler som Lars Norén, Clarice Lispector, Thomas Bernhard och Nathalie Sarraute.

Om Umeå novellpris
Umeå novellpris delades i år ut för sjunde året i rad som en del av satsningen på Umeå kulturhuvudstad 2014. Umeå novellpris arrangeras av Umeå stadsbibliotek. Mer information på www.minabibliotek.se/umeanovellpris.

comments powered by Disqus
Du är här: Hem | Nyheter | Kristian Hallberg vinnare av Umeå novellpris 2014